E poate lucrul de bază pentru orice părinte crea vrea să aibă un copil autonom, a explicat expertul în parenting în podcastul “Părinți CuMinți”, moderat de Simona Gherghe și Oana Moraru.
“Plasa de siguranță în care îi închidem pe copii le aduce acestora fragilitate. Capacitatea de a cădea și a te ridica trebuie dezvoltată. Este important ca un copil să fie pus în fața unor situații în care nu e cineva lângă el să îl ridice, sau să îi spună pas cu pas ce are de făcut”, mai spune expertul, punctând o altă greșeală pe care o fac părinții, aceea de a-și ”cocoloși” copiii și a-i feri de orice lucru greu sau provocare.
Când intervii, ca părinte, în conflictele copiilor
Expertul a atins și o altă problemă arzătoare pentru părinți: conflictele copiilor. Când intervii, ca părinte? Chiar e cazul să intervii?
Urania Cremene puncteză că intervenția sănătoasă a părinților în conflictele copiilor trebuie să fie graduală, în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului, iar lecția cea mai importanta atât pentru copii, cât și pentru părinți, este că orice conflict “trebuie rezolvat prin discuție.”
Conflictele între copii sunt porți către maturizare, iar intervenția adulților trebuie sa fie naturală, liniștitoare, fără să se activeze răni nevidecate și, implicit, nevoia de a judeca sau a face dreptate.
Expertul atrage atenția și asupra presiunii puse în acest moment de societate asupra părinților, care se materializează asupra copiilor prin doua extreme: laude excesive dublate de limitarea expunerii la frustrarea, dar și suprastimularea prin expunerea la multe activități. Cum ar trebui procedat? Ascultă în podcastul de mai jos.
Siguranța, conectarea și relevanța, sunt nevoile de bază pentru o relația sănătoasă părinte – copil din punct de vedere emoțional. Aceste nevoi, odată satisfăcute, îi pot crea copilului baza dezvoltării autonomiei, dar și a motivației, toleranței la frustrare și a încrederii în sine, mai spune Urania Cremene.
Sigur că toate aceste sfaturi vin din studiu, dar și din experiența proprie: “Ajunsă cu un copil la vârsta adolescenței pot spune că pentru mine este un efort conștient, continuuu, mai ales atunci când cresc. Cât de ușor poți să-ți vezi de viața ta…. Îi criticăm și uităm că orice fel de redirecționare și orice schimbare de comportament pleacă de la conectare. Hai să ne propunem să facem lucruri împreună”, este sfatul specialistului.
În final, expertul în parenting mai punctează ceva: “Încrederea de sine sănătoasă este un melanj cu exact satisfacerea nevoilor de bază: cum am fost eu văzută, validată, iubită necondiționat, atașamentul meu sănătos de acasă, încrederea care mi s-a dat. Am învățat să devin autonomă prin acumularea de cunoștințe, de abilități, pas cu pas. Învățarea a fost calibrată pentru mine de toți adulții din jurul meu și atunci mă simt competentă. Știu că pot să fac lucruri, că sunt în stare să fac lucruri, că pot să fac față provocărilor din viața mea”. E atât de simplu!
Citește și: