Multe gospodine știu că trebuie să adaugi un pic de ulei în apa în care fierbi pastele. Nu știm cine a inventat acest truc, dar un bucătar italian nu ar face niciodată o asemenea greșeală.

Pastele de calitate nu au nevoie de ulei la fiert, pentru că nu se lipesc. Iar, dacă pui ulei, devin bineînțeles uleioase, neplăcute la gust și nu mai absorb aromele din sosul delicios pe care îl pregătești.

Cantitatea de apă este importantă

La paste, nu se pune apă din ochi. Italienii folosesc câte un litru de apă pentru fiecare 100 g de paste. Așa știi sigur că este suficientă apă și că nu se vor lipi între ele.

Sarea și timpul potrivit să o folosești

Orice bucătar cu experiență îți va spune că sarea se adaugă doar când apa începe să clototească. Nu se pune de la început, în apa rece, pentru că va fierbe mai greu și pierzi timp. Lasă apa să ajungă la punctul de fierbere și adaugă câte 7 g de sare la litrul de apă. Pastele din grâu dur se fierb în apă destul de sărată pentru a fi mai gustoase.

Ține cont de timpul de fierbere

Pe pachet este trecut de fiecare dată timpul optim de fierbere al pastelor. Pune pastele în apa care fierbe și lasă-le 6 sau 8 minute sau cât scrie pe pachet, în funcție de grosimea lor. Este important să nu depășești timpul și să obții paste al dente perfecte. Altfel, vei obține un fel de budincă moale, care nu seamănă nici pe departe cu pastele italienești.

Cum să faci sosul perfect pentru paste al dente!

Folosește întotdeauna ulei de măsline și ai grijă să nu încingi prea mult cratița. Adaugă ingredientele și condimentele necesare și eventual puțin unt să iasă cât mai cremos. Apoi adaugă pastele în sos și nu invers. Întotdeauna pastele trebuie scurse de apă și puse peste sosul cald din tigaie. Se amestecă bine, la foc mic, și se adaugă alte condimente pentru gust, bucăți mici de legume sau de carne gătite anterior pe grătar sau la tigaie.

Încearcă rețeta aceasta de paste cu carne!

sursa foto: Shutterstock