În aceste zile, în care dezinfectanții sunt foarte importanți și se găsesc tot mai greu, poți folosi în casă, pentru igienizarea diverselor obiecte, alcoolul izopropilic.

Este un solvent puternic, folosit în industrie pentru degresare, dar are și proprietatea de a distruge cea mai mare parte a microbilor, virusurilor și bacteriilor. Și, da, poate distruge și coronavirusul Covid-19.

Alcoolul izopropilic se folosește cu prudență

Acest tip de alcool nu trebuie confundat cu alcoolul medicinal. Este un alcool mult mai puternic, care poate irita mucoasele, pielea și ochii, dacă este folosit în concentrație mare și pe suprafețe mari. De aceea, trebuie să știi cum să îl folosești corect, diluat cu apă distilată sau cu alte soluții naturale precum gelul de aloe vera sau glicerina.

Nu se folosește decât foarte rar pentru răni

Alcoolul izopropilic este folosit pentru dezinfectarea instrumentelor și aparaturii medicale, dar foarte rar se folosește pe răni deschise, deoarece provoacă usturimi puternice și arde țesutul bolnav.

El se folosește în componența gelurilor dezinfectante pentru mâini, în combinație cu apă și alte substanțe care protejează pielea.

Utilizări în casă

Combinat cu apă, în proporție de 60 – 40%, acest alcool poate elimina petele de cafea, de marker, de vin sau de iarbă.

Diluat cu apă și pulverizat în interiorul pantofilor sau cizmelor, elimină mirosurile grele și omoară bacteriile și ciupercile care se pot dezvolta în încălțămintea din piele.

Pulverizat pe saltele și covoare, omoară puricii și căpușele. Trebuie să ai grijă să porți mască de protecție și apoi să lași geamurile larg deschise să se aerisească bine camera.

Revitalează cariocile și marker-ele, dacă pui câte o picătură sau două de alcool izopropilic în tubul de culoare, folosind o siringă.

Curăță foarte bine aparatura electronică și igienizează telefonul mobil, tastatura, laptopul, telecomanda și alte aparate pe care le folosești des…. Inclusiv prizele și întrerupătoarele. În acest caz se folosește diluat pe jumătate cu apă.

Este un bun dizolvant pentru autocolantele care nu mai pot fi desprinse de pe dulapuri, monitoare sau alte suprafețe.

Mare atenție!

Alcoolul izopropilic este incolor, dar se aprinde ușor și are un miros neplăcut, înțepător!