Întreținerea parchetului este ușoară, atâta vreme cât ții cont de material și de soluțiile pe care ai voie să le folosești.

Indiferent de material și finisaj, parchetul se menține în timp dacă este curățat frecvent cu o cârpă uscată și moale și cu soluții adecvate.

Apa și detergentul obișnuit nu sunt recomandate nici pentru parchetul laminat, nici pentru parchetul din lemn ceruit.

Soluțiile indicate pentru întreținerea parchetului

Soluțiile de curățare trebuie alese în funcție de finisaj, astfel încât parchetul să nu își piardă luciul și culoarea inițială.

Spre exemplu, un parchet lăcuit cu soluții pe bază de apă nu trebuie lustruit cu produse pe bază de petrol, iar parchetul finisat cu ceară nu trebuie spălat cu apă sau cu soluții uleioase.

Pe de altă parte, parchetul din lemn masiv lăcuit nu are nevoie nici de ceară, nici de spray-uri pe bază de ulei, cum sunt cele pentru mobilă.

Dintre toate, parchetul laminat este cel mai ușor de întreținut, iar soluția cea mai bună pentru curățarea lui se face din oțet alb, alcool sanitar și apă în părți egale.

Citește cu atenție instrucțiunile sau cere vânzătorului sfaturi despre tipul de parchet pe care îl cumperi și despre întreținerea lui.

Cum protejezi parchetul de zgârieturi

Protejază parchetul de urmele pe care le lasă mobila și lipește pe picioarele scaunelor, meselor și dulapurilor bucăți groase de fetru. Protecția picioarelor de la mobilă este una dintre cele mai importante metode pentru întreținerea parchetului.

Zgârieturile lăsate de mobilă sau de tocuri pot fi reparate cu un lac special pentru finisarea lemnului, pe bază de apă, pe care îl găsești în magazinele de bricolaj. După ce cureți porțiunea zgâriată cu detergent pentru parchet, las-o să se usuce, șterge praful cu o cârpă moale și aplică un strat subțire de lac cu o pensulă fină. Protejează zona până a doua zi, până se usucă lacul.

Dacă ai parchet lustruit cu ceară, lacul pe bază de apă nu ajută. Trebuie să folosești o soluție pe bază de solvenți, să cureți foarte bine zona, și apoi să aplici un strat subțire de ceară.

sursa foto: 123rf.com