Dacă vrei să eviți chimicalele puternice destinate eliminării mucegaiului, hunker.com îți propune o metodă naturală, non-toxică: o soluție antimucegai cu bicarbonat sau cu oțet din vin.

Îndepărtarea mucegaiului cu oțet

În loc să cumperi soluții chimice scumpe și periculoase, mai bine investește în câteva sticle cu oțet din vin, care are proprietăți antimicrobiene și elimină peste 80% din tipurile de mucegai. De asemenea, oțetul este foarte acid, are un pH de 2.5, astfel că distruge rapid și eficient sporii de mucegai.

Umple un recipient cu oțet din vin, apoi pulverizează pe zona cu mucegai și lasă să acționeze aproximativ o oră. Apoi șterge cu o cârpă curată umedă. Nu te îngrijora din cauza mirosului de oțet, pentru că acesta va dispărea, la fel și mucegaiul. Poți atenua mirosul de oțet cu câteva picături de ulei din arbore de ceai adăugate în soluția antimucegai.

Cum să faci o soluție antimucegai cu bicarbonat

Bicarbonatul este foarte eficient în ceea ce privește îndepărtarea mirosului neplăcut din frigider, pantofi sau alte zone umede ori nu prea bine aerisite. Mineralele din compoziția bicarbonatului nu sunt toxice, spre deosebire de produsele de curățenie din comerț, așa că o soluție antimucegai cu bicarbonat este ideală în cazul copiilor, adulților cu diverse sensibilități sau al animalelor de companie.

Pune un plic de bocarbonat într-un recipient, apoi completează cu apă până se umple. Agită bine conținutul și pulverizează soluția pe zona cu mucegai. Lasă câteva mintue să acționeze, apoi îndepărtează mucegaiul cu un burete abraziv. Repetă procesul până dispar complet petele de mucegai. Bicarbonatul absoarbe foarte bine mucegaiul și previne reapariția acestuia.

 O altă variantă este să faci o pastă din bicarbonat și apă, pe care să o aplici pe zonele cu mucegai.
Pentru a preveni apariția mucegaiului, ține în baie un recipient cu un amestec de apă și oțet, pe care să îl aplici pe pereți după fiecare duș. De asemenea, ține cont că aerul proaspăt și lumina naturală a soarelui sunt cele mai eficiente metode de prevenire a apariției mucegaiului. Așadar, aerisește bine și periodic baia.