Mana se dezvoltă cel mai bine în condiții de umiditate, la temperaturi de 15-18o C, iar atacul ei poate compromite o parte semnificativă dintr-o cultură, deoarece se răspândește rapid de la o plantă la alta. Dacă roșiile tale au fost afectate de această boală, există câteva metode eficiente prin care poți preveni și combate mana și, implicit, previi răspândirea ei la plantele sănătoase.

Fungicidele

Din fericire, există numeroase fungicide moderne pe care le poți aplica pentru a elimina mana roșiilor. Printre ele se numără:

 

  • Cabrio® Top
  • Acrobat® MZ 69 WG
  • Polygram® DF

 

Odată aplicate, substanțele active acționează direct asupra fungilor, prevenind evoluția bolii, fără să atace plantele. De asemenea, ele sunt eficiente în a combate și alte boli ale tomatelor care ți-ar putea amenința cultura.

Arderea plantelor

Dacă roșiile tale au trecut deja printr-un atac de mană, sub nicio formă nu lasă plantele atinsă de boală în cultură. Toamna mai ales ar trebui să aduni și să arzi toate plantele afectate. Astfel, îți vei asigura o recoltă mai sănătoasă și mai puțin supusă riscului de boală în următorul sezon.

Irigarea prin picurare

Așa cum am menționat deja, umiditatea favorizează apariția manei roșiilor; în special stropii de apă rămași pe frunze creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea fungilor. De aceea, este important ca tomatele să fie irigate prin picurare.

Această metodă împiedică udarea  frunzelor, necesarul de apă fiind însă oferit plantei la nivelul solului, asigurând o dezvoltare armonioasă culturii.

Culturi adiacente

Acestă idee este deosebit de utilă și în cazul în care dorești să-ți organizezi mai bine grădina de legume. În jurul culturii de roșii, plantează ceapă, arpagic sau usturoi. Aceste plante au o rezistență naturală la boli precum mana.

În cazul nefericit al unui atac, vei observa că forța acestuia este mult diminuată, datorită culturilor adiacente menționate. În plus, aceasta este o metodă foarte bună prin care îți poți diversifica recolta.

O soluție ecologică pe bază de… lapte

În privința remediilor „naturiste”, laptele pare să dea cele mai bune rezultate în combaterea manei tomatelor. Metoda este mai degrabă preventivă, însă dacă plantele au suferit deja un atac, soluția „lacto-fungicidă” te poate ajuta să previi răspândirea bolii.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o parte de lapte cu cinci părți de apă. Pentru cele mai bune rezultate, folosește laptele gras, nedegresat și nepasteurizat. Pulverizează soluția obținută pe plante și asigură-te că nu rămâne niciun centimetru nestropit.

Horticultura nu este o treabă ușoară, chiar și pentru cei cu experiență în domeniu. Așadar, protejează-ți tomatele folosind aceste metode, pentru a menține sănătatea grădinii tale de legume și pentru a te bucura de o recoltă bogată.

Sursă foto: Shutterstock.com