Să fie englezii niște romantici? Nu avem răspunsul, dar știm sigur că avem ce învăța din modul în care își amenajează grădinile. Nu sunt singurii – le fac concurență italienii, francezii și japonezii –  dar se află întotdeauna pe listă. De la parcurile din jurul marilor castele, la parcurile urbane și grădinile private, totul are un aer romantic și ușor melancolic.

Mai că te-ai aștepta să trăiești o poveste de dragoste desprinsă din romanele lui Jane Austin, când ajungi în preajma acestor spații verzi, presărate cu minunații și celebrii trandafiri englezești, pe care îi vezi din ce în ce mai des și în grădinile din România.

Dacă și ție îți plac astfel de grădini și îți surâde ideea de a-ți amenaja grădina proprie în același stil, parcurge lista de mai jos, pentru a descoperi câteva dintre elementele pe care ar trebuie să le preiei sau din care să te inspiri, pentru un design romantic cât mai autentic. Iar dacă locuiești la bloc, împrumută câteva idei pentru balconul tău.

  1. Creează un aer intim, instalând lămpi de exterior din elemente metalice, vopsite în negru, care îmbină designul clasic cu cel modern și răspândesc o lumină caldă. Ca acestea, într-un stil vintage, dar echipate cu LED-uri și senzori de mișcare. Poți alege o variantă de perete, sau una fixată pe stâlp sau piedestal, în funcție de preferințe, de structura grădinii tale și de spațiul disponibil.

 

  1. Construiește un foișor, acesta fiind unul dintre elementele nelipsite din multe dintre grădinile și curțile interioare din Marea Britanie. Combinația lemn-plante cățărătoare sau liane decorative are aerul romantic pe care îl cauți, asta dincolo de faptul că obții spațiul perfect pentru savurat cafeaua, mai ales dacă aduci și fotolii din răchită, și ele pe gustul britanicilor.

 

  1. Plantează tradafiri roz. Trandafirii englezești sunt tot mai populari și la noi, iar dacă prefri totuși alte soiuri, alege cel puțin culorile pe care le regăsești în parcurile și grădinile de unde vine insiprația: roz, alb, galben.

 

  1. Ridică o structură de piatră de dimensiuni reduse, care să amintească de un pod de piatră sau de o punte în stil vechi. Iar dacă deții un spațiu cu adevărat generos și buget pe măsură, poți construi chiar un pod de piatră în adevăratul sens al cuvântului. Nu uita să plantezi flori în preajma lui.

 

  1. Alege plantele potrivite. Înainte de orice, trebuie să știi că englezii preferă o veritabilă invazie de plante, în grădinile lor. Asta nu înseamnă că lipsește organizarea, ci doar că va trebui să diversifici – instalând, deopotrivă, arbuști, flori elegante, plante aromatice, flori sălbatice, plus nelipsitul gazon – și să te apuci serios de grădinărit. Alege trandafirii, mușcatele, salvia, levănțica și garofițele.

Ce trebuie să reții: britanicilor le plac lemnul, fierul forjat, exploziile de flori,  structurile din piatră și aleile luminate. 

 Sursa foto: Shutterstock