Verdețurile congelate își păstrează toate vitaminele, toți nutrienții și acizii benefici, chiar dacă le ții la congelator 6 sau 12 luni. Eu am păstrat punguțe cu mărar și 2 ani, iar la decongelare miroseau la fel de bine ca la început.

Spre deosebire de verdețurile uscate și deshidratate, care își pierd aproape complet aroma, precum și o parte din vitamine, verdețurile congelate nu își pierd proprietățile și parfumul îmbietor.

Cum se pregătesc verdețurile pentru congelator

Pentru iarnă, poți congela pătrunjel, mărar, leuștean, coriandru, cimbru, busuioc, ceapă verde, dar și mentă sau rozmarin.

Plantele se spală în jeturi de apă rece, să nu rămână fire de praf sau ouă de insecte pe ele. Apoi se tamponează cu șervețele de hârtie să se absoarbă toate picăturile de apă. Nu se lasă la uscat, pentru că își pierd o parte din aroma lor specifică și din calitățile curative.

Imediat după ce au fost uscate cu șervețele, se îndepărtează codițele dure și groase și se păstrează doar frunzele sau crenguțele tinere și fragede.

Două metode simple pentru verdețurile congelate

Frunzele tăiate mărunt pot fi împărțite în porții mici, cât folosești la o supă sau la o mâncare. Se pun apoi în punguțe de mici dimensiuni, se presează pentru a elimina cât mai mult aer și se pun în sertarul de jos al congelatorului.

Este foarte important ca frunzele să aibă cât mai puțină apă pe ele, să fie cât mai bine șterse sau uscate, pentru că apa le deteriorează și, când le vei dezgheța, se vor transforma într-o masă moale și lipsită de gust.

O altă metodă foarte bună să faci verdețuri congelate este să le pui în ulei, în cutii pentru cuburi de gheață.

Congelarea în ulei, fie el de floarea soarelui sau de măsline, este indicată nu doar pentru că se păstrează foarte bine și culoarea, și toate proprietățile benefice ale ierburilor aromatice, dar mai ales pentru că pot fi folosite la orice mâncare.

Singurele frunze care nu pot fi puse la congelator în ulei sunt cele de mentă, care și-ar pierde aroma specifică.

Pont: ține minte că, în loc de ulei, mai poți folosi și unt topit, pe care îl torni peste frunze, în cubulețele de gheață!