Citim adesea în rețete că trebuie să punem dulceața, zacusca sau gogoșarii în borcane spălate și sterilizate. Este un termen medical, dar procesul de sterilizare nu se folosește doar în spitale. Îl poți aplica și acasă, folosind un banal cuptor cu gaze.

Află cum se sterilizează borcanele în mod corect, de ce este necesar acest proces când pregătești conservele și la ce temperaturi poți distruge bacteriile dăunătoare.

De ce este necesar să igienizezi borcanele

Poate ți s-a întâmplat și ție să găsești mucegai în borcanele de gem sau de zacuscă, la câteva săptămâni după ce ai muncit ore întregi să le prepari. Este dezamăgitor să arunci banii și toate munca ta la gunoi.

Pentru a preveni astfel de situații, este foarte important nu doar să speli bine borcanele, ci să le igienizezi, adică să distrugi cea mai mare parte din bacterii și mucegaiuri care sunt de obicei invizibile cu ochiul liber, dar se dezvoltă rapid în recipientele care nu au fost corect sterilizate.

Iată ce ai de făcut înainte de a pregăti dulceața, zacusca sau murăturile pentru iarnă.

  1. Verifică bine borcanele să nu fie sparte, ciobite sau fisurate, pentru că nu vor rezista în timpul procesului de sterilizare.
  2. Spală-le bine cu apă fierbinte și detergent de vase. Insistă la baza borcanelor sau pe la marginea unde vine capacul înfiletat. Acestea sunt zone unde, de obicei, mai rămân urme fine de gem sau zacuscă de la tură trecută și favorizează apariția mucegaiului.
  3. Spală bine cu apă caldă și detergent de vase și capacele, chiar dacă acestea sunt noi și par impecabil de curate. Pe ele se depune praf, care nu trebuie să ajungă în mâncarea ta. Așadar, spală bine capacele și ai grijă să nu folosești capace deteriorate, strâmbe sau ruginite.
  4. Pregătește-te să sterilizezi borcanele cât timp ele sunt calde, după ce le-ai spălat cu apă fierbinte.

La ce temperatură se sterilizează borcanele în mod corect

Borcanele calde se pun într-o tavă cu gura în sus și se introduc la cuptor.

Dacă ai cuptor electric, setează temperatura de 150 de grade Celsius.

Dacă ai cuptor pe gaze, setează o treaptă medie, ca și cum ai coace cozonaci.

Pornește cuptorul și lasă borcanele timp de 15 minute. Temperaturile foarte ridicate vor distruge toți sporii de ciuperci și mucegaiuri.

Borcanele calde pot fi sterilizate si la cuptorul cu microunde, la temperatura maxima, timp de 2 minute.

După ce trece perioada optimă de sterilizare, oprește focul și lasă câteva minute ușa cuptorului deschisă, apoi scoate cu grijă tava cu borcane din cuptor. Folosește mănuși groase de menaj să nu te frigi.

Cât timp borcanele sunt calde (nu fierbinți!), pune în ele dulceața, zacusca sau murăturile. Pregătește conservele de iarnă conform rețetei și înfiletează capacele care au fost și ele bine spălate cu detergent înainte.

De ce se mai fierb borcanele la bain-marie

Multe gospodine fierb borcanele umplute cu diverse preparate pentru iarnă și folosesc aburii sau mai bine zis tehnica bain-marie. Borcanele umplute și bine capsate cu capace se pun într-o oală încăpătoare, care la rândul ei se pune într-o tavă largă plină cu apă caldă/fierbinte. Între borcane se pun șervete de bumbac, pentru a nu se ciocni la fiert, apoi se toarnă apă caldă.

Tehnica bain-marie asigură o mai bună rezistență în timp a conținutului și previne apariția toxinei botulinice care se dezvoltă uneori în conservele de iarnă nesterilizate și care poate duce la complicații de sănătate foarte grave și inclusiv la deces.

După ce sunt pregătite pentru bain-marie, borcanele se pun din nou în cuptor și se lasă la foc mediu să fiarbă cel puțin 30 de minute. Astfel, se sterilizează borcanele și conținutul acestora, pentru a preveni orice risc de mucegai. Dulcețurile, zacusca sau murăturile care se prepară la cald vor rezista în cămară în medie 2 – 3 ani, fără niciun risc să se strice.