Pregătește tacâmuri și veselă mai deosebite pentru o masă festivă, mai ales dacă ai musafiri și din afara familiei. Paharele, șervețelele și alte obiecte utile pe care le aduci pe masă trebuie să fie în ton cu tacâmurile. Și iată câteva sfaturi de bază despre cum se aranjează masa de Paște.

Locul musafirilor la masă

Încearcă să așezi scaunele și tacâmurile astfel încât musafirii tăi să nu stea înghesuiți și să se simtă toată lumea bine. În general, se respectă o distanță de 40 – 50 cm între tacâmuri.

Fața de masă poate fi decorată cu motive de Paște, poate fi colorată și înflorată, dar se recomandă să pui veselă simplă, într-o singură culoare.

Dacă ai farfuriile bogat ornamentate cu flori, atunci se recomandă o față de masă simplă, fără desene complicate.

În general, cu cât sunt mai simple, în tonuri pastelate, cu atât sunt mai frumoase toate tacâmurile. Poți aduce un strop de culoare la masă folosind șervețele vesele, câteva pahare pline cu flori sau un aranjament cu flori și lumânări.

Cum se aranjează masa de Paști. Ce tacâmuri folosești și cum le pui

Așezarea tacâmurilor din dreapta, de la dreapta la stânga, îți indică și ordinea în care se servesc preparatele. Nu se așază mai mult de 2 – 3 cuțite lângă farfurie și întotdeauna se pun cu partea tăioasă spre farfurie.

În partea dreaptă se pun cuțitele și lingura, dacă servești ciorbă de miel, iar în stânga furculițele.  Cuțitele și furculițele mai mari sunt pentru friptură, iar cele puțin mai mici sunt pentru aperitive.

Lingurița pentru desert sau furculița pentru salata de fructe se aduc pe masă doar la desert, nu se pun de la început și se așază deasupra farfuriilor.

Paharele și ceașca de cafea

La fel ca celelalte tacâmuri, paharele se așază la masa festivă în funcție de băuturi. Dacă servești o tărie, este suficient să ai pe masă paharul mai mic pentru sherry, un pahar de vin și unul de apă.

Dacă preparatele culinare impun un pahar de vin alb, acesta se aduce la masă după ce au fost luate paharele de sherry și cel de vin roșu.

Ceașca de cafea se aduce doar când se va servi cafeaua, după masă, și se pune în dreapta, sub paharul de apă care trebuie să fie mereu plin.

foto: 123rf.com