Descoperă câteva utilizări pentru borșul de tărâțe tradițional care te vor ajuta să gătești și alte bucate în afară de ciorbă. Să ne aducem aminte că bunicii noștri nu auziseră nici de lămâi și nici de limonadă, iar borșul era folosit în anumite zone din țară pentru băuturi răcoritoare de vară, dar și pentru diverse preparate din legume.

Mazăre dulce cu borș

Mâncărica de mazăre dulce și fragedă este un adevărat deliciu pe timp de vară. De cum apar primele păstăi de mazăre nouă în piață, orice gospodină se grăbește să gătească o tocăniță delicioasă mazăre. Dar pentru un gust mult mai bun, savuros și ușor acrișor, adaugă borș. Este o rețetă veche din sudul țării.

Adaugă o ceașcă din borșul de tărâțe făcut în casă la mâncărica de mazăre și vei vedea ce gust bun are și cât de fragede devin boabele și bucățile de carne pe care le folosești. Borșul se adaugă după ce pui sosul de roșii, la câteva minute după ce s-a fiert sosul de roșii, chiar înainte de a adăuga sare și mărar.

Varză dulce cu borș

La fel ca mâncărica de vară din boabe dulci de mazăre, și mâncarea din varză dulce capătă un gust mai bun dacă este ușor acrită cu borș. Nu trebuie să pui mult! Doar o ceașcă sau două, atât cât este nevoie pentru un gust răcoritor și delicios. Borșul se adaugă spre final, înainte de a adăuga mărarul, și se mai lasă să fiarbă mâncarea două – trei minute!

Ardei umpluți fierți cu borș

Ei bine, o rețetă cu adevărat delicioasă și un truc pe care l-am descoperit în rețetele de ardei umpluți din Transilvania! Pregătește ardei umpluți după rețeta clasică, cu toate ingredientele și aromele tale preferate. Pune-i la fiert și, cu 10 minute înainte de a stinge focul, după ce ardeii și carnea s-au fiert deja destul de bine, iar sosul a scăzut, adaugă o cană de borș în oală. Mai lasă să fiarbă în câteva clocote și stinge focul. Servește cu smântână sau cu iaurt grecesc! Va fi o minune de mâncare!

Aluat fraged cu borș pentru cornulețe

Este unul dintre cele mai bune aluaturi, ușor de făcut și potrivit pentru perioadele de post. Se amestecă drojdia de la bun început cu borș și se lasă un sfert de oră să dospească. Apoi se adaugă uleiul și făina treptat, un strop de sare și arome de vanilie, de portocală sau de lămâie. Se frământă bine, până se obține un aluat elastic, din care se pregătesc cornulețele.

Iată și ingredientele necesare:

  • 100 ml de borș
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 200 ml de ulei
  • 400 – 500 gr de făină
  • Arome de vanilie/portocală/lămâie
  • Un praf de sare
  • Gem pentru umplut cornulețele sau rahat și nucă.

Băutură răcoritoare din borșul de tărâțe

Mulți români iubesc borșul și îl consumă ca atare, acru și proaspăt direct din putină. Dar îl poți combina cu apă minerală și zahăr brun, cu arome de cimbru, lămâie sau vanilie pentru a obține o băutură răcoritoare pe care o ții în carafă de sticlă la frigider. Depinde de gusturi, dar merită să încerci și să vezi ce aromată iese această băutură între limonadă și bragă!

În plus, este o băutură care te hidratează mult mai bine decât apa simplă pe caniculă, deoarece conține săruri minerale și multă vitamina C.