CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Batistele din bumbac cu o țesătură densă sunt cele mai bune materiale pentru a face măști de protecție în aceste zile, când îmbolnăvirile cu temutul coronavirus încep să se înmulțească.

Urmărește clipul nostru și vezi cum poți realiza o mască din batiste și cum trebuie igienizată!

Cum îți faci singur o masca de protectie

Panpimon Wipulakorn, director în ministerul thailandez al Sănătății a declarat că oricine își poate face o mască de protecție, dacă nu găsește la farmacie. Picăturile de salivă eliberate atunci când tușim sau strănutăm au o dimensiune de 5 microni. Pânza densă de bumbac sau de mătase, din care sunt făcute batistele, poate reține picături de 1 micron, astfel că o mască din pânză te poate proteja, a subliniat directorul Wipulakorn.

Exemplul dat de autoritățile thailandeze merită să fie luat în seamă. Dar trebuie să reținem că masca trebuie igienizată zilnic și schimbată imediat, dacă suspectezi că o persoană infectată a strănutat sau a tușit lângă tine.

Masca te protejează pe moment. Igiena mâinilor este esențială!

Masca de protectie te poate proteja când ieși din casă și folosești autobuzele sau tramvaiele, când ajungi în magazinele aglomerate sau în farmacii.

Dacă suspectezi că o persoană bolnavă a tușit lângă tine, îndepărtează-te rapid, scoate masca de pe față și pune-o într-o pungă de plastic pe care o legi la gură. Virusurile nu trec prin plastic.

Imediat după aceea, curăță-te pe mâini cu gel dezinfectant, cu alcool, cu șervețele pe bază de alcool sau cu săpun și apă, dacă ai la îndemână o toaletă. Ai grijă să nu îți atingi nasul sau ochii, înainte să te dezinfectezi pe mâini.

Cum trebuie igienizată masca din bumbac acasă

Pune masca în apă caldă cu detergent de rufe și clor. Lasă clorul să acționeze 30 de minute să distrugă virusurile, apoi spală masca sau măștile folosite peste zi protejându-ți mâinile cu mănuși chirurgicale.

După ce ai spălat bine măștile și s-au uscat, este bine să le calci cu fierul de călcat setat pe temperatură maximă. Măștile făcute de tine pot fi purtate din nou!

Este bine să ai la tine câteva măști de protecție în fiecare zi, pentru a le înlocui dacă îți este teamă că ai luat contact cu o persoană infestată cu virusul Covid – 19.  În lupta cu acest virus deosebit de contagios, orice măsură de protecție este binevenită, iar igiena trebuie să fie strictă!

imagine: Libertatea pentru femei

Citește și: Un medic de la Carol Davila trage un semnal de alarmă. Care sunt primele simptome ale infecției cu coronavirus

Cum să îți faci acasă un gel dezinfectant pentru mâini. Igiena strictă, cea mai bună protecție împotriva virusurilor și bacteriilor