Cuprins
Legumele gătite prea mult sau prea puțin nu vor fi nici gustoase, nici suficient de nutritive pentru organism. De câte ori vrei să gătești legume pentru o garnitură, pentru o salată sau un piure, ține cont de faptul că fiecare dintre ele necesită altă temperatură și alt timp de gătit. Iată câteva trucuri de care este bine să ții cont!
Broccoli, o provocare pentru multe gospodine
Această legumă trebuie să își păstreze culoarea verde apetisantă și gustul ușor crocant, dar de cele mai multe ori o fierbem prea mult și se transformă într-un fel de terci fără valoare nutritivă. O altă greșeală pe care o fac multe bucătărese începătoare este aceea de a tăia prea mici floretele de broccoli.
Iată două metode prin care poți prepara această legumă pentru a obține un gust delicios:
- Taie bucăți medii din florete și gătește-le pentru câteva minute la aburi, atât cât să miroasă bine și să păstreze culoarea verde apetisantă. Apoi pune-le într-o strecurătoare și pulverizează-le cu un jet de apă rece pentru a opri procesul de fierbere. Astfel, textura lor va rămâne crocantă. Le poți stropi cu suc de lămâie, puțină sare și unt sau le poți servi cu brânză rasă sau cașcaval.
- Broccoli este delicios dacă este prăjit câteva minute într-o tigaie nonaderentă, cu puțin ulei. Întoarce floretele de broccoli pe toate părțile să se rumenească ușor, apoi pune tigaia în cuptorul încins și lasă broccoli să se coacă timp de 20 – 25 de minute. Cât e fierbinte, presară cașcaval ras pe deasupra și va fi delicios.
Ceapa, la baza tuturor tocănițelor delicioase
De cele mai multe ori, punem ceapa în tigaie cu ulei și o prăjim până devine aurie. Gustul ei se pierde apoi alături de celelalte legume. Dar, dacă vrei să obții o ceapă rumenă și aromată, atunci încearcă aceste două trucuri:
- Taie ceapa în solzișori aproximativ egali, toarnă puțin ulei și presară un vârf de cuțit de sare. Aprinde focul și amestecă ușor cu o spatulă de lemn. Sarea ajută să nu arzi ceapa și îi scoate în evidență gustul dulce, după ce se rumenește.
- Adaugă un praf de zahăr și un praf de sare, când prăjești ceapa, dacă vrei să o folosești în salate cum ar fi salatele din boabe de fasole. Mai poți adăuga și puțin rozmarin când o călești. Va căpăta o aromă deosebită.
Morcovii cei mai delicioși
Morcovii tineri sau morcovii de vară, care sunt foarte dulci și crocanți, nu trebuie gătiți prea mult. Este suficient să îi fierbi la aburi sau să îi rumenești într-o tigaie în care pui de la bun început apă și ulei în părți egale. Ei se gătesc doar 6 – 7 minute, astfel încât să nu își piardă textura crocantă și dulceața.
Morcovii de iarnă, mai groși și tari, cu fibre dure, au nevoie de alt tratament. Se taie rondele sau bastoane și se fierb în apă cu puțină sare pentru 15 – 20 de minute, apoi se rumenesc în unt și un praf de piper. Vei obține o garnitură excelentă și savuroasă, exact ca la restaurant.
Conopida, mai gustoasă la cuptor
Când este fiartă, conopida absoarbe o cantitate mare de apă și devine un fel de piure cam neplăcut. Dacă este gătită prea mult nu mai este deloc apetisantă. Pentru o conopidă perfectă, gătirea la aburirea este cea mai bună. Se taie conopida în buchete de dimensiuni egale, apoi se pun buchetele în coșul aparatului cu aburi cu tulpina în jos. Se gătește la aburi timp de aproximativ șase minute, până când tulpinile devin fragede.
Dacă vrei conopida crocantă, rumenește-o în ulei încins, presară sare, piper și cimbru, apoi pune-o într-o tavă la cuptor timp de 10 – 15 minute. Cuptorul trebuie să fie deja încălzit. Așa vei obține o conopidă delicioasă pe care o poți servi cu brânză sau friptură.
Zucchini, un dovlecel cu pretenții
Cei mai buni zucchini sunt cei mai mici. Zucchini prea mari sunt plini de apă și se transformă într-o chestie moale și cam fadă, dacă îi fierbi. Dacă vrei să gătești legume ca un bucătar talentat, ține minte să alegi zucchini mici, cu coaja tare pentru a avea o textură crocantă.
Taie apoi legumele pe lungime, presară puțină sare și arome după gust și pregătește-i la grill sau la tigaie. Ține minte că zucchini se gătesc la temperaturi ridicate, astfel încât pulpa lor bogată în apă să nu se înmoaie!
Cartofii pentru un piure apetisant
Dacă vrei să obții un piure delicios, alege cartofi mari, albi și făinoși. Ideal ar fi să îi fierbi în coajă, apoi să îi cureți și să îi zdrobești foarte fin cu o furculiță, adăugând lapte cald, unt și mirodenii. Dar îi poți fierbe și fără coajă, într-o oală cu apă care să acopere foarte puțin cartofii.
Când pulpa lor se înmoaie și trece testul scobitorii, cartofii sunt gata. Nu folosi mixer să îi zdrobești pentru că vei obține o pastă moale, lipicioasă și cauciucată. Mai bine folosești furculița sau un zdrobitor de cartofi manual.
foto: Shutterstock