Fiecare material are o temperatură ideală la care trebuie călcat. În cazul țesăturilor care au cute persistente, e important să umezești materialul sau să folosești un fier de călcat cu aburi. Alte materiale sunt delicate și au nevoie de temperaturi mai reduse, ori să fie întoarse pe dos înainte de a fi călcate. De aceea, e important să separi hainele după material înainte să le calci. Iată câteva recomandări:

Cum să calci hainele din bumbac

Folosește o temperatură înaltă, în jurul a 200-210 grade Celsius. Atunci când calci haine din bumbac, cutele pot fi dificil de eliminat. De aceea, e bine să umezești ușor materialul  dacă nu mai este încă ud) sau să folosești funcția de aburi a fierului de călcat.

Cum să calci hainele din pânză (in sau cânepă)

Hainele și lenjeriile din pânză pot fi călcate la temperaturi înalte, de 230 de grade Celsius. Materialul ar trebui să fie puțin umed. De asemenea, e bine să calci articolele din pânză, fie că e vorba de cea realizată din in sau din cânepă, pe spatele materialului, potrivit Garment Care.

Cum să calci hainele din poliester

În cazul poliesterului, temperatura fierului de călcat ar trebui să fie ceva mai redusă, de aproximativ 148 de grade Celsius. Orientativ, un fier de călcat cu zece trepte ar trebui setat pe treapta trei pentru hainele din poliester. Acestea ar trebui să fie umede sau stropite cu apă înainte de călcare. De asemenea, întoarce articolul pe spate înainte de a-l călca. E bine să știi că, în cazul utilizării unor temperaturi ridicate sau a aburului, va rămâne pe haine un luciu neplăcut.

Cum să calci hainele din dantelă

Dantela este un material delicat, care nu ar trebui călcat la temperaturi ridicate. Poți folosi treapta trei din zece a fierului de călcat (sau echivalentul acesteia). Ca să protejezi țesătura, este important să pui un material între fier și dantelă, cum ar fi o batistă.

Cum să calci hainele din mătase

Mătasea este un alt material care trebuie călcat cu grijă. Temperatura nu trebuie să fie prea ridicată (aproximativ 148 de grade Celsius sau treapta trei din zece), iar materialul trebuie călcat pe dos. Spre deosebire de alte materiale, mătasea ar trebui călcată doar cât este umedă, dar fără a fi stropită. De aceea, cel mai bine este să calci astfel de haine chiar după spălare, înainte de a se usca.

Cum să calci hainele din lână

Nici la hainele din lână nu este bine să se folosească temperaturi ridicate. Setează fierul de călcat la cel mult 150 de grade celsius, sau la treapta trei din zece. Nu pune fierul de călcat direct pe hainele din lână, ci folosește un material umed între acestea și aparat. De asemenea, întoarce hainele pe dos înainte să le calci, ca să nu apară urme lucioase.

Cum să calci hainele din cașmir

Cașmirul este tot un tip de lână, dar călcarea acestuia vine cu indicații diferite. Hainele din cașmir nu ar trebui călcate direct cu fierul, presiunea acestuia putând să afecteze materialul. Cutele pot fi eliminate însă cu ajutorul aburilor.  

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Philips