Ceara naturală, ca și mierea, nu se strică, nu își schimbă culoarea și nu își schimbă proprietățile, dacă o ții într-un recipient de sticlă într-o cămară rece. Nu este indicat să o ții în frigider și nici în spații încălzite.

Iată câteva utilizări pentru ceara naturală în bucătărie care te vor salva când vei dori să repari anumite obiecte.

Ceara naturală în bucătărie pe post de conservant

Dacă vrei să păstrezi mai mult timp cașcavalul în frigider, fără să își schimbe culoarea și gustul, unge-l cu un strat foarte subțire de ceară naturală. Este cea mai bună soluție să păstrezi roțile de cașcaval pentru timp îndelungat, dacă ai cumpărat mai multe.

Tot cu ceară naturală topită la temperatură potrivită poți sigila capacele borcanelor de compot, zacuscă sau legume conservate. Ceara nu va mai lăsa niciun strop de aer să pătrundă pe lângă capac, iar conținutul borcanelor poate rezista până la 3 ani.

Păstrează frumoase vasele de bronz sau alamă

Tot în bucătărie, dacă ai vase sau obiecte din bronz sau din alamă, este bine să le dai cu ceară de albină pentru a le păstra luciul și pentru a împiedica oxidarea. Este excelentă pentru ibricele de cafea din alamă sau pentru orice alt obiect decorativ realizat din metale care oxidează în timp.

Ceara protejează de rugină

Ceara este foarte bună și împotriva ruginii, mai ales dacă ai tigăi din metal care ruginesc după ce le speli. Trebuie doar să încălzești în palme câteva granule de ceară naturală și să întinzi bine p suprafața tigăilor, apoi să ștergi ceara cu un șervețel de hârtie.

Când vrei să gătești cu aceste tigăi sau oale, este suficient să le speli de stratul foarte subțire de ceară cu apă caldă și detergent. Ceara naturală se spală ușor și, oricum, nu reprezintă un pericol pentru organism.

foto: 123rf.com