Merită să pregătești acasă iaurt la mașina de pâine. Vei obține un iaurt natural, simplu și gustos, fără adaos de zaharuri, sare și alți aditivi sau conservanți. Procedeul nu este deloc dificil. Mașina de pâine nu face decât să accelereze procesul de dospire a fermenților din lapte pentru a obține un iaurt sănătos, așa cum făceau bunicile noastre pe vremuri.

Cum pregătești mașina de pâine în avans

Spală bine cuva de la mașina de pâine înainte de a prepara iaurt, să nu conțină urme de făină sau aluat de la preparatele anterioare.

Cuva se scoate din aparat, se lasă la înmuiat, dacă este cazul, dar se pune apă doar în interiorul cuvei. Ai grijă să nu lași niciodată cuva la înmuiat într-un lighean cu apă sau în chiuvetă. Este foarte important ca mecanismul de la baza cuvei, în care sunt prinse paletele de frământat, să nu stea în apă deoarece se degresează și se strică.

Așadar, pune apă în cuvă, spală bine și șterge imediat cu o lavetă curată. De îndată ce cuva este curată și uscată poți începe să pregătești iaurt la mașina de pâine.

Rețeta 1 de iaurt la mașina de pâine

Toarnă laptele și iaurtul grecesc în cuvă, amestecă ușor, apoi închide capacul mașinii și selectează programul special pentru iaurt.

În câteva minute, iaurtul tău de casă va fi gata. Vei obține aproximativ un litru de iaurt bun și gustos, cremos și excelent pentru micul dejun.

Rețeta 2 de iaurt la mașina de pâine

  • O lingură de maia
  • 4 căni de lapte gras sau semidegresat

Pregătește o cantitate mică de maia din 10 gr de drojdie, o linguriță rasă de zahăr, o lingură de făină și o linguriță de iaurt gras din comerț. Amestecă totul bine și lasă maiaua într-o cană să dospească un sfert de oră la cald.

Pune în cuva mașinii o lingură de maia, după ce aceasta a crescut și a devenit pufoasă, apoi adaugă laptele dulce gras sau semidegresat. Amestecă ușor și mai adaugă un strop de zahăr.

Închide capacul mașinii și selectează programul pentru iaurt. Când este gata, vei obține un iaurt la mașina de pâine foarte aromat și cremos.

Toarnă iaurtul în borcănele de sticlă bine spălate înainte și păstrează-l la frigider timp de 3 – 4 zile. Este de preferat să îl consumi cât mai repede, la micul dejun, în salate sau în sosuri, cu cereale sau pâine prăjită.