Frișca vegetală poate înlocui frișca din smântână în perioada postului sau într-un regim alimentar fără colesterol. Cu toate acestea, multe gospodine se feresc de frișca vegetală din comerț pentru că poate conține diverși conservanți și arome artificiale care nu sunt deloc indicate într-o dietă naturală și sănătoasă.

Dar știai că poți face frișca vegetală și acasă? Din lapte de cocos. Este un pic mai scumpă decât frișca naturală din smântână, dar merită să încerci și să vezi ce aromă delicată are!

Cum faci frișca vegetală acasă

Frișca vegetală poate fi o opțiune potrivită pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană, sau pentru persoanele cu alergii sau intoleranțe la produsele lactate. Dacă faci frișca vegetală acasă, poți controla mai bine cantitatea de zahăr și nici nu folosești aditivi cu potențial toxic pentru organism.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 1 cană de lapte de cocos rece
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1/4 cană de ulei de cocos solid

Mod de preparare

În comerț poți găsi frișca vegetală fără adaos de zahăr, ceea ce poate fi o soluție bună pentru crèmele de prăjituri, dacă suferi de diabet. Dar și când faci frișca vegetală acasă poți diminua cantitatea de zahăr menționată mai sus, în lista de ingrediente.

  1. Se pune laptele de cocos la frigider peste noapte pentru a fi foarte rece a doua zi, când prepari frișca.
  2. A doua zi, într-un bol mare, se pune laptele de cocos rece, zahărul pudră și extractul de vanilie. Se amestecă bine până când se dizolvă zahărul.
  3. Se adaugă 1/4 cană de ulei de cocos solid și se mixează la viteză medie până când amestecul devine pufos și capătă consistența obișnuită de frișcă.
  4. Se pune frișca din cocos într-un recipient și se păstrează în frigider timp de cel puțin o oră înainte de a fi folosită.

Cum să folosești frișca vegetală în preparate dulci și sărate

Trebuie să ții cont de faptul că frișca vegetală poate fi folosită la prăjiturile de post sau la diverse crème pentru prăjituri și torturi în stare rece. Ea nu poate fi folosită la dulciurile care necesită preparare termică.

Spre exemplu, dacă vrei o cremă pe bază de ciocolată și frișcă vegetală, poți topi ciocolata (aproximativ 200 gr) și o poți adăuga în momentul în care mixezi laptele de cocos rece cu uleiul de cocos. Ciocolata se adaugă în fir subțire, se mixează bine și, când este gata frișca, se pune la frigider să se întărească. Această cremă se folosește ca atare pentru un tort sau pentru a decora o prăjitură de post cu foi și cremă din gem de fructe.

Frișca vegetală mai poate fi folosită pentru supele cremă din legume, dacă ții o dietă vegetariană, sau pentru a îngroșa sosurile de roșii, dacă vrei să eviți frișca naturală din smântână.

Dar cea mai bună întrebuințare pentru frișca pufoasă din cocos este pentru băuturile reci de vară precum smoothie sau frappe. Ea mai poate fi folosită pentru a servi înghețata în mod festiv, pentru a decora o salată de fructe sau o tartă rece cu fructe de vară.