Folosim atât de des esența de vanilie acasă la dulciuri, încât este imposibil să nu ai în casă zahăr vanilinat și câteva fiole de rezervă. Cu toate acestea, trebuie să știi că esențele ieftine din comerț nu conțin vanilie naturală, ci vanilină obținută pe cale sintetică. Dar o poți face singură, folosind păstăi de vanilie și trei rețete simple. Esența de vanilie făcută de tine va fi mult mai parfumată decât cea din comerț și sigur va fi una naturală.

De ce este atât de scumpă esența de vanilie naturală

cel mai iubit parfum flori-si-pastai-de-vanilie

Vanilia naturală se extrage din păstaia unor flori de orhidee numite Vanilia Planifolia. Doar trei soiuri din familia acestei orhidee produc păstăile parfumate atât de prețioase. Ele sunt cultivate în general în țările limitrofe Oceanului Indian și acoperă 80% din cererea mondială.

Indiferent de soi, ceea ce dă vaniliei aroma inconfundabilă este vanilina, un compus aromatic intens parfumat. Un kilogram de păstăi de vanilie conține în medie aproximativ 20 de grame de vanilină naturală, ceea ce face ca esența aceasta să fie foarte scumpă.

În plus, cultura orhideelor de vanilie este dificilă. Florile lor trebuie polenizate manual pentru un randament cât mai ridicat, iar colectarea și prelucrarea laborioasă a păstăilor face ca prețul aromei naturale să fie foarte ridicat.

Esențele pe care le cumpărăm din magazine sau pliculețele de zahăr vanilinat sunt însă foarte ieftine, pentru că ele nu conțin de fapt vanilina naturală, ci sintetică.

Ce este de fapt vanilina

Vanilina se poate produce atât sintetic cât şi prin extracţie din conifere şi resturi lemnoase. Prima substanţă cu aromă similară vaniliei naturale a fost sintetizată încă din anul 1870, iar un al doilea procedeu de producere a vanilinei a fost descoperit în 1890.

Există mai multe tipuri de substanţe ce se folosesc ca înlocuitor al vaniliei naturale: vanilina din lignină (extrasă din lignină adică din diverse materiale lemnoase), etil vanilina (sintetică) şi metil vanilina (sintetică).

Vanilina din lignină poate fi considerată naturală, pentru că se extrage din diverse conuri și resturi de scoarță, dar pentru procesarea ei sunt folosite prea multe substanțe chimice toxice.
Etil si metil vanilina sunt substanţe 100% sintetice ce se obţin din produse petroliere şi nu este recomandată folosirea lor în industria alimentară. De obicei se folosesc în industria cosmetică și la fabricarea parfumurilor de cameră.

Este mult mai sigur să faci esența de vanilie acasă, chiar dacă dai mai mulți bani pentru o păstaie naturală de vanilie. Iată și ce procedee poți să folosești.

Alcool tare și păstăi parfumate

Esență de vanilie de calitate, din ingrediente naturale, se găsește mai greu și este puțină și scumpă. Dar poți face singură o cantitate mai mare de esență, pe care o poți păstra câțiva ani. Ai nevoie alcool tare de bună calitate (din ingrediente naturale), și anume de votcă, de rom sau de tequila, precum și de păstăi de vanilie uscate, pe care le găsești azi în supermarketurile aprovizionate cu delicatese din țări exotice.

Cum să faci esența de vanilie acasă. Trei metode simple

  1. Crestează 4 păstăi de vanilie și apoi taie-le în bucăți mai mici. Pune-le într-o sticlă cu 300 ml de votcă, închide ermetic sticla și pune-o într-un loc întunecos. Agită din când în când și așteaptă 30 de zile până o deschizi prima dată. Esența de vanilie obținută astfel, deși te costă mai mult deoarece alcoolul de bună calitate este mai scump, te ține câțiva ani. Cu cât alcoolul este mai tare, cu atât este mai parfumată și folosești mai puțină la aluaturi și la cremele pentru prăjituri.
  2. Crestează 3 păstăi de vanilie și pune-le într-un borcan cu 300 ml de rom bun. Borcanul trebuie să fie neapărat de culoare brună sau verzuie, să nu fie transparent. Închide borcanul ermetic și lasă vanilia să se înmoaie bine în rom timp de 5 zile, apoi poți deschide borcanul să folosești câte o cantitate mică de esență. Te vei convinge imediat că este mult mai parfumată decât esența din comerț.
  3. Încălzește la foc potrivit 300 ml de tequila și toarnă alcoolul fierbinte peste câteva păstăi de vanilie rupte în bucăți mici. Închide ermetic borcanul și lasă soluția să infuzeze timp de o săptămână. Agită bine din când în când. Pentru un parfum deosebit, folosește păstăi de vanilie din diverse surse, din Madagascar, Indonezia sau Tahiti.