Organizează cât mai bine spațiul în congelator și încearcă să congelezi tot felul de alimente care se scumpesc de obicei în sezonul rece. Din timpul verii, poți face provizii din anumite fructe sau legume care sunt iarna mult mai scumpe. Mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă ne temem de scumpiri mari și trebuie să fim prevăzătoare. Putem face economie folosind congelatorul!

Cum organizezi congelatorul

Cumpără caserole pătrate și pungi speciale pentru congelator. Caserolele pătrate se pot așeza cel mai bine, astfel încât să nu rămână spațiu irosit în lădițele congelatorului.

În caserole poți congela sosuri și alimente deja preparate, iar în pungi poți congela mult mai bine legumele și carnea, astfel încât să ocupe spațiul cât mai eficient.

Un truc simplu: pungile cu legume sau carne tocată se aplatizează și se pun unele peste altele în congelator!

Ce alimente poți congela pe termen lung

Carnea trebuie împărțită în bucăți potrivite, atât cât ai nevoie pentru o mâncare. Chiar dacă poți cumpăra 20 de pulpe de pui, pune-le în pungi două câte două la congelator. Așa dezgheți doar cât ai nevoie și se decongelează mai repede.

Legumele pot fi și ele păstrate luni de zile la congelator, după ce au fost spălate, curățate și tăiate în bucăți potrivite: cartofi, morcovi, țelină, ardei gras, dovlecel, roșii decojite, gulii, rădăcină de pătrunjel.

Pregătește pungi cu diverse combinații de legume pentru supă sau pentru ghiveciuri și garnituri. Astfel, vei face economie folosind congelatorul și vei găti mai ușor. Când toate legumele sunt deja curățate și tocate, este suficient să le pui în oală bucățile congelate și se dezgheață imediat pe foc.

Pune brânza dulce sau telemeaua la congelator, feliată sau dată pe răzătoare. Untul se păstrează și el la congelator pentru dulciurile de Crăciun.

Alimente pe care nu știai că le poți păstra folosind congelatorul

Sosul pesto este un deliciu și te ajută să gătești rapid paste gustoase. Gătește mai mult sos pesto și pune câteva caserole la congelator pentru mai târziu. Sau cumpără sos pesto când găsești o ofertă bună în magazin și păstrează cantități mai mari pentru zilele în care nu ai timp să gătești.

Ouăle pot fi și ele congelate, fără coajă bineînțeles, puse în cutia pentru cuburi de gheață. Pur și simplu, le poți sparge ou după ou, le pui în cuburile în care se pune apa pentru gheață, și folosești cât ai nevoie pentru ompletă sau aluaturi.

Boabele de porumb dulce, bine fierte, pot fi congelate și folosite mai târziu în salate și garnituri.

Avocado, curățat de coajă și tăiat felii poate fi congelat și folosit pentru guacamole.

Ceapa tăiată rondele sau usturoiul zdrobit pot fi congelate în caserole mici. Când gătești, se pun direct congelate în tigaie. Vor avea un gust mai dulce.

Verdețurile tocate mărunt precum pătrunjelul, leușteanul sau mărarul pot fi congelate în punguțe. Iarna prețul lor este aproape dublu în piețe!

Orez și paste deja gătite, amestecate cu sosuri, pot fi congelate în caserole pentru o cină rapidă și ușoară în zilele în care nu ai timp să gătești. Nu le lăsa să se strice în frigider, dacă nu le mănânci.

Toate sosurile pe bază de bulion pot fi congelate pentru paste și friptură.

Aluaturile pentru plăcintă și tartă, pentru gogoși sau clătitele pot fi păstrate timp de 3 – 4 săptămâni folosind congelatorul. Chiar dacă îngheață, ele pot fi folosite mai târziu. Când se dezgheață, eventual mai adaugi câte un ou sau puțin unt pentru a le frământa sau amesteca mai ușor.