Cuprins
Profită de zilele calde de vară, când tot ceea ce speli se usucă repede, și încearcă să cureți salteaua singură, fără să mai apelezi la o firmă costisitoare. Orice saltea capătă pete în timp, de la transpirație, de la un pahar cu apă scăpat din greșeală pe pat, de la o cafea sau de la firimituri.
Dar petele pot fi curățate ușor cu fierul de călcat cu aburi! Îți mai trebuie câteva soluții ieftine cu care poți igieniza suprafața saltelei și care te scapă de petele galbene.
Obiectele și soluțiile de care ai nevoie
Un fier de călcat cu aburi
Un prosop de bumbac alb, curat, de dimensiuni mari
Bicarbonat de sodiu
Detergent lichid de rufe
Ulei esențial de lavandă/citrice/trandafiri… după preferință
Cum pregătești soluția de igienizare
Combină 3 linguri mari de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de detergent lichid de rufe la un litru de apă și amestecă bine să se dizolve. Pune soluția într-un lighean, la îndemână, lângă pat.
În această soluție poți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă sau trandafiri… după preferință.
Dacă petele de pe saltea sunt prea vechi, mari și chiar urât mirositoare, este indicat să folosești apă oxigenată. Vei înlocui bicarbonatul cu apă oxigenată, în proporție de 300 ml de apă oxigenată la un litru de apă rece. Poți adăuga și o lingură de detergent lichid de rufe.
Apa oxigenată este excelentă pentru îndepărtarea petelor vechi și distruge o mare parte din bacteriile și microbii care se dezvoltă în saltele, din cauza umidității, a căldurii sau a transpirației noastre.
Folosește fierul de călcat să cureți salteaua ușor
Pregătește la îndemână ligheanul cu soluția de curățat, un prosop alb de bumbac și pune fierul în priză, setat pe aburi la temperatură medie.
Înmoaie bine prosopul în soluție, stoarce și apoi învelește fierul de călcat cu prosopul bine stors. Pornește funcția de aburi și freacă bine salteaua bucată cu bucată, insistând asupra petelor vechi.
Înmoaie din nou prosopul în soluție de câte ori este necesar și curăță bine salteaua cu aburii fierbinți. Ai grijă să nu rănești! Ar fi indicat să folosești mănuși de menaj din material gros.
Curăță bine salteaua până când ești mulțumită de rezultat. Poate că unele pete mai vechi nu se vor curăța în profunzime, dar suprafața saltelei va fi aproape ca la început, bine curățată și mai ales igienizată.
Lasă apoi salteaua să se usuce, eventual cu ferestrele larg deschise să intre soarele de vară. O poți folosi după două zile în care s-a uscat complet și vei fi încântată de mirosul ei proaspăt!
Nu încerca această metodă pe tapițeria textilă a canapelelor, decât dacă verifici într-un colț să vezi dacă nu se decolorează tapițeria. Aburii fierbinți pot decolora materialele cu care sunt îmbrăcate canapele și fotoliile. Ei funcționează perfect pe saltelele albe, crem, bej sau pe canapele foarte deschise la culoare, albe sau crem.