Bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii sau de către adulți. Se manifestă foarte des în mediul școlar. De câțiva ani însă, acest fenomen devine tot mai periculos și imprevizibil în mediul online. Aici, abuzatorul nu are nevoie de mușchi, ci de o identitate falsă și informații compromițătoare despre cel abuzat. Hărțuirea online este la fel de periculoasă ca și cea din viața reală.

Hărțuirea online, fenomen periculos

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, fenomenul de cyberbullying este de cel puțin 10 ori mai periculos decât hărțuirea la școală. Cel mai dificil este faptul că elementele de identificare a abuzatorului lipsesc. Astfel, nu va exista un punct în care abuzatorul să înceteze acțiunile. Ba din contră, se va hrăni cu suferința celui abuzat. Cu cât teama acestuia este mai mare, iar controlul său devine tot mai evident, cu atât abuzatorul va recurge la metode și mai inventive pentru a-l traumatiza.

Fii alături de copilul tău

Psihologul Lenke Iuhoș afirmă că există câteva acțiuni pe care adolescenții abuzați ar putea să le întreprindă atunci când sunt hărțuiți online. Ca părinte, îți poți ajuta copilul să realizeze că nu este vina lui. I-ai putea spune: “Tu doar ai simțit nevoia să comunici cu cineva, să socializezi, să fii deschis către nou. Așadar nu este vina ta că ai avut ghinionul de a da peste o persoană care nu ți-a apreciat sinceritatea, încrederea, ba chiar le-a folosit împotriva ta. Ia-o ca pe o lecție de viață, deoarece vei mai cunoaște oameni care nu merită încrederea ta și vei învăța, în timp, să îi triezi”.

Strategie funcțională când se confruntă cu hărțuirea online

Ar fi bine să deschise canalele de comunicare cu copilul tău, să aveți un obicei să discutați zilnic despre ce îl apasă, iar el să se simtă în siguranță să-ți împărtășească orice. Astfel, ai putea afla repede dacă are probleme în mediul online și îl poți ajuta. Sfătuiește-ți copilul să nu mai răspundă celui care îl hărțuiește și să-i blocheze profilul. 

“Persoana care te hărțuiește online se hrănește cu fricile tale, așadar cea mai greșită strategie este să escaladezi discuțiile cu el. Dacă îi vei întrerupe fluxul comunicațional, acesta se va plictisi și se va îndrepta către altă victimă căreia să-i afle slăbiciunile și să le exploateze. Atâta timp cât nu îi răspunzi, nu reprezinți un interes pentru el. Ideal este să îi blochezi profilul, astfel încât să nu te mai poată contacta”, este de părere psihologul Lenke Iuhoș.

Salvarea conversației

“Vorbele se pierd, dar ce e scris rămâne. În cazul în care se simte atacat, poate face un fişier cu dialogul respectiv. Să salveze tot ceea ce este scris şi e deranjant, să nu lase să treacă timpul, mai ales că datele sunt uşor de şters. În altă ordine de idei, când salvezi o discuţie, aceea se salvează ca o cronologie cu dată şi oră, acestea fiind elemente foarte importante în astfel de situații ameninţătoare. Nu uita că are o importanţă aparte şi numărul cuvintelor jignitoare, a pozelor care chiar nu pot fi descrise cu exactitate”, explică specialistul.

Citește și: 5 mituri despre tehnologie în care nu ar trebui să mai credem

Schimbarea parolei

Uneori, persoana care hărțuiește online poate încerca să spargă contul victimei sau chiar a făcut pasul deja. A te proteja este deja un pas sigur spre independenţă, iar autonomia personală se învaţă prin experienţă. Copilul va afla ce este periculos pentru el și va învăța să se păzească altă dată. Este importantă susținerea familiei, a profesorilor, a consilierului școlar și a altor adulți care să-l poată ajuta.

Spune-i adolescentului care se confruntă cu hărțuirea online: ”Lumea online-ului e plină de lucruri bune, dar și altele care nu sunt bune pentru noi. Aşa sunt şi acele persoane care par că glumesc, însă intră direct în viaţa noastră umilind şi jignind”, te sfătuiește Lenke Iuhoș. În plus, ar trebui să facă și niște lucruri concrete pentru a se pune la adăpost, cum ar fi schimbarea parolei.

Citește și: Efectele bullying-ului asupra copiilor. Cum sunt influențate noile generații de bullying

Vorbește cu el despre hărțuirea online

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.ro“Explică-i copilului tău că e bine să ceară ajutorul. E normal să nu ştii ce să faci în situații deranjante, care pot fi dăunătoare sau chiar periculoase pentru viața ta. Orice moment de criză are clipe în care oamenii decid şi acţionează mai bine împreună. Acele atacuri de pe internet nu sunt nişte mesaje normale, acceptate de societate, așadar să ceri ajutorul atunci când simţi un abuz prin mesaje, comentarii la profil, înseamnă că ești o persoană responsanbilă.”

Sursa foto: 123rf.com