A descifra comunicarea nonverbală te poate ajuta atât în relațiile personale, cât și în cele profesionale. Vei înțelege mai bine ceea ce vor să spună interlocutorii și îți vei da mai ușor seama atunci când ești mințită. Psihologul Laura-Maria Cojocaru te învață cum descifrezi limbajul trupului.

Postura

Oamenii indică adesea cum se simt prin felul în care se poartă. O persoană care se simte neliniștită, nervoasă sau se teme de ceva, poate:

 • să se retragă în scaun;
 • să se  aplece înainte;
 • să își întoarcă ușor corpul în lateral

Schimbarea frecventă a poziției sau înclinarea îndepărtată pot sugera, de asemenea, disconfort sau neliniște.

Cum descifrezi limbajul trupului: Mâinile

Mâinile persoanei îți pot oferi indicii despre modul în care reacționează la discuția voastră. Nu întotdeauna ce spune este și ceea ce gândește. Își poate controla postura, dar mâinile pot oferi indicii prețioase:

 • degetele tremurând pot indica anxietate sau frică;
 • pumnii care se strâng sau strâng marginile hainelor sau ale mobilierului pot sugera furie;
 • mâinile agitate (răsucirea, jocul cu obiecte) pot sugera anxietate sau nervozitate. Unii oameni fac aceste lucruri atunci când mint sau înfrumusețează o poveste. Totuși, nu este întotdeauna cazul;
 • plasarea unei mâini pe cap sau frecarea capului, gâtului – pot fi toate gesturi liniștitoare, dar pot sugera, de asemenea, neliniște sau nervozitate;
 • ținerea unui obiect ca barieră (geantă de mână, servietă, pernă sau carte) poate sugera necesitatea de a se proteja sau de a-i bloca pe ceilalți.

Expresia facială

Atunci când vrei să descifrezi limbajul trupului, fii atentă la mimica persoanei. Mulți oameni nu au probleme în a afișa expresii faciale evidente. Dar, practicând, este în general ușor să-ți controlezi expresiile faciale și să ascunzi ceea ce simți cu adevărat, zâmbind pe jumătate când ești trist sau supărat, râzând când ești dezamăgit și așa mai departe.

Cu toate acestea, microexpresiile sunt expresii rapide, care sunt foarte greu de falsificat. S-ar putea să observați ceva care se schimbă pe fața altei persoane, dar sunteți mai puțin siguri despre ceea ce s-a întâmplat de fapt.

Dacă surprinzi o microexpresie, știi că aceasta transmite de obicei ceea ce simte cineva cu adevărat:

 • sprâncenele ridicate sau trase împreună – pot sugera frică sau dezgust;
 • sprâncenele coborâte, buzele tensionate și maxilarul fixat – pot sugera furie;
 • obrajii ridicați, colțurile buzelor trase în spate și ridurile dintre exteriorul nasului și buzei – pot sugera fericire;
 • colțurile buzelor joase, buza inferioară înfundată și o cută între sprâncene – pot sugera tristețe;
 • mușcăturile buzelor ar putea indica nervozitate, în timp ce buzele strânse ar putea sugera dezacord sau dezaprobare.

Citește și: Principiile comunicării eficiente. Cum să vorbești ca să te faci ascultat

Cum descifrezi limbajul trupului: Contactul vizual

Cineva care nu poate poate face contact vizual cu tine, ar putea fi nervos, mai ales dacă privește în jos. De asemenea, ar putea fi plictisit, se simte inconfortabil sau are îndoieli.

“Privirea în altă parte și în partea dreaptă ar putea indica o minciună. Unele cercetări sugerează că oamenii pot privi spre dreapta atunci când inventează lucruri și spre stânga atunci când își amintesc ceva. Dar, din nou, aceasta nu este o garanție sigură a înșelăciunii. Urmărește privirea unei persoane.

Oamenii privesc adesea spre ceva semnificativ pentru experiența lor actuală. Privirea la fereastră sau ușă ar putea sugera că ar prefera să fie în altă parte. Privirea la ceas ar putea însemna că vor ca întâlnirea să se termine. De asemenea, ajută să observi modele intermitente. Clipirea rapidă ar putea indica stres, astfel încât cineva care vorbește calm, dar clipește rapid, ar putea fi mai supărat decât spune sau arată”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Cum te ajută comunicarea nonverbală să recunoști un mincinos

Mâini și picioare

Poziția și mișcarea picioarelor și mâinilor pot oferi, de asemenea, informații prin care poți să descifrezi limbajul trupului.

 • brațele încrucișate pot sugera atitudine defensivă, dorința de a se proteja sau lipsa disponibilității de a împărtăși informații;
 • brațele deschise sau relaxate ar putea sugera disponibilitatea de a comunica;
 • picioarele încrucișate, ar putea sugera că persoana respectivă se simte inconfortabil cu tine sau cu direcția în care merge discuția;
 • o persoană ar putea să își încrucișeze picioarele atunci când dorește să încheie discuția sau nu are chef să discute un anumit subiect;
 • bătând sau zgâlțâind picioarele – poate indica nervozitate, neliniște, plictiseală sau chiar iritare.

Cum descifrezi limbajul trupului: Tonul vocii

Tonul vocii poate fi, de asemenea, informativ. Este o persoană concisă, vorbește repezit, punând accent pe anumite cuvinte?- ar putea fi supărat sau frustrat. Vorbește încet, de parcă ar cântări fiecare cuvânt? – s-ar putea să ia în considerare ceva nou sau să împărtășească ceva dureros.

Un ton redus și liniștit al vocii ar putea indica tristețe sau jenă. Vorbirea pe un ton mai răspicat sau mai rapid decât de obicei ar putea sugera nervozitate, rea-credință sau teamă.

Atenția unei persoane poate contribui la dezvoltarea înțelegerii comunicării personale nonverbale, precum și a stilurilor de comunicare ale altora. Înțelegerea și conștientizarea propriilor expresii faciale sau posturi poate spori conștiința de sine și te poate ajuta să comunici mai eficient cu ceilalți.

De exemplu, în timp ce vorbește, o persoană s-ar putea gândi activ la gesturi, tonul vocii, contactul vizual și mișcarea corpului și să ia în considerare reacția celeilalte persoane la aceste aspecte ale comunicării.

Citește și: Află ce gândește cu adevărat despre tine!

Cum descifrezi limbajul trupului la o persoană stresată


Stresul joacă, de asemenea, un rol important în comunicarea nonverbală. Persoanele stresate tind să interpreteze greșit oamenii mai ușor și pot trimite semnale verbale care îi încurcă pe ceilalți.

O mai bună gestionare a stresului poate îmbunătăți comunicarea verbală și relațiile. Menținerea conștientizării emoțiilor personale și ale altora este, de asemenea, importantă în recunoașterea și înțelegerea indicilor nonverbali ai altei persoane.

Una spunem, alta gândim

“Atunci când comunicarea nonverbală este adesea incongruentă cu cuvintele rostite, alții s-ar putea să nu fie siguri de intenții și ar putea fi dificil să aibă încredere în ceea ce spune o persoană. Un individ poate transmite, de asemenea, nonverbal, o anumită emoție pe care alții o consideră descurajantă, cum ar fi un sentiment de judecată sau agresivitate.

Este posibil ca acest lucru să nu apară în cuvintele rostite ale individului și este posibil ca indivizii să nu fie conștienți de mesajul trimis de indicii nonverbali. Ca urmare, evaluarea reacțiilor altora și deschiderea liniilor de comunicare poate oferi o perspectivă asupra modalităților de a alinia mai bine comunicarea verbală și nonverbală”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Sursa foto: 123rf.com