Cum ajută un animal de companie în educația copilului  – Lecție pentru mai târziu

Dacă este preșcolar, va fi nevoie să stai tot timpul cu ochii pe ei când sunt împreună și să îi arăți cum trebuie să se poarte prin exemplul tău. Copiii între șase și nouă ani vor fi încântați să te asiste când îl hrănești și îl îngrijești. De exemplu, îi poți lăsa să hrănească peștii, dar doar când ești și tu de față, ca să nu exagereze. Învață-l cum să interacționeze, să fie blând, să ia seama că o pisică sau un câine pot reacționa violent dacă sunt necăjiți. Fii tot timpul de față și ai grijă să nu se ajungă la bătăi în toată regula între cei doi. Citiți împreună cărți despre animalul pe care îl aveți.

Supervizare din partea ta

Copiii între 10 și 15 ani pot avea mai multe atribuții în îngrijirea lui. Îl pot hrăni, pot plimba câinele sau chiar să îi facă o baie. Totuși, verifică dacă se ține de treabă și nu lăsa animalul flămând dacă tânărul mai uită de el. Adolescenții pot fi puși să facă față majorității sarcinilor de îngrijire, dar ține cont că la această vârstă perseverența nu este cea mai întâlnită calitate. Așa că va trebui să veghezi și tu la binele micuțului vostru prieten.

Copii mai fericiți

”Un animal de companie presupune un anumit tip de îngrijire și multe costuri: vaccinuri, vizite la Cristina Radulescu-Ion psihologveterinar, hrană accesorii, plus timp pe care să i-l acorzi. Așa că gândește-te bine înainte să iei decizia, chiar și atunci când copilul este destul de mare și poate avea grijă de el. De exemplu, dacă vorbim de un cățel îl poate scoate afară și hrăni. Dar chiar șia așa, acceptă cererea lui dacă ești și tu dispusă să te implici, pentru că cel mic poate nu își va face întotdeauna datoria. Dar beneficiile pe care le are asupra dezvoltării psihologice a copilului sunt mari: îi este partener de joacă, îl ajută să se deschidă emoțional, devine empatic, învață ce înseamnă responsabilitate și grija față de o altă ființă. Copiii care cresc alături de animale sunt de obicei mai puțin stresați și mai fericiți.”

Sursa foto: 123rf.com