Pentru a preveni infestarea cu paraziți instestinali și a menține sănătatea câinelui și a familiei, trebuie respectate câteva reguli de prevenire pe toată perioada de viață a câinelui, prin deparazitări interne și externe. Pașii elementari în prevenția îmbolnăvirii sunt: strânge după câinele tău, spală-te pe mâini și deparazitează-ți periodic animalul de companie.

Infectarea cu paraziți intestinali – 76% dintre familiile formate din minim patru membri dețin câini

Potrivit unei cercetări recente, câinele reprezintă animalul preferat de români, iar 76% dintre familiile formate din minim patru membri dețin câini. Calitatea vieții familiei precum și calitatea vieții animalului de companie depind foarte mult de administrarea produselor de deparazitare internă și externă.

Copiii și câinii pot fi cei mai buni prieteni, iar aceștia din urmă pot avea o înfluență extrem de benefică asupra micuților. Le pot îmbunătăți abilitățile sociale și, în timp, copiii învață să-și trateze câinele ca parte a familiei. Poate de aceea, peste 80 % dintre copii obișnuiesc să-și pupe câinele.

“Cu siguranță că este una dintre cele mai înduioșătoare imagini până când îți dai seama că animalul tău de companie tocmai ce a înghițit câteva ouă de paraziți. Copiii sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire deoarece pun mâinile pe jos, se joacă cu obiecte care ating pământul și au tendința să-și ducă mâna murdară la ochi, nas și gură. Modul de transmitere poate fi de la inhalarea de aerosoli, la contact direct cu animalul, contact cu fecalele sau urina animalului, până la mușcatura directă”, explică Dr. Leica Laurențiu – medic primar veterinar.

Specialiștii mai avertizează că materiile fecale ale câinilor nedeparazitați intern pot conţine bacterii, viruși și paraziți care pot pot infecta adulții si copiii cu salmonela, toxocara, E-coli, giardia etc. Pentru proprietarii animalelor de companie profilaxia acestor boli este relativ simplă. În primul rând, deparazitarea companionilor în regim constant după un protocol stabilit de medicul veterinar precum și efectuarea periodică a examenului coproparazitologic în vederea stabilirii eficienței deparazitărilor interne.

Citește și: Paraziții intestinali ne îmbolnăvesc grav