Sistemul numeric PLU a fost dezvoltat de către Consiliul de identificare electronică a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de producție individuală la nivel mondial.

Codul din patru cifre indică folosirea pesticidelor

Dacă pe legume sau fructe apare un cod din 4 cifre aceasta înseamnă că ele au fost crescute convențional, dar nu organic, adică au fost stropite cu pesticide, fertilizatori și îngrășăminte chimice obținute din petro-chimie;

Citește și: De ce este bine să consumi zilnic pepene verde timp de o lună

Atenție la codul din cinci cifre!

Dacă pe fructe sau legume apare un cod de cinci cifre, atunci trebuie să fiți cu băgare de seamă la diferențiere. Totul stă în prima cifră a numărului. Astfel, dacă acel cod începe cu cifra 9, înseamnă că fructule sau legumele respective au fost crescute organic. La polul, opus, dacă acel cod începe cu cifra 8, asta înseamnă că au fost modificate genetic. Peste Ocean, acest lucru nu mai constituie de mult timp o problemă îngrijorătoare, pe când restul lumii privește circumspect modificările genetice și refuză să cumpere astfel de legume sau fructe.

Codul care începe cu cifra 3, alimente iradiate!

La fel de „ocolite” precum cele modificate genetic sunt și fructele și legumele ale căror coduri încep cu cifra 3. Acest lucrur înseamnă că alimentele au fost iraditae cu scopul de a omorî bacterii, viruși, insecte. Din păcate, acest ”tratament” distruge și enzimele, fitonutrienții li mare parte din vitamine. Astfel, fructul sau leguma iradiate devin practic hrană inutilă, cu valore nutrițională aproape nulă, conform specialiștilor.

Cifra 6 înseamnă origine sănătoasă

Codul PLU care începe cu cifra 6 îi încurcă pe mulți cumpărători. Acesta înseamnă că produsul- fructe sau legume- provin din răsaduri nealterate dar la a cărui creștere și dezvoltare până la recoltare a necesitat utilizarea pesticidelor.

Restul cifrelor din codurile PLU indică locul unde a crescut (țara de origine), producătorul ori soiul, varietatea.

De exemplu, dacă un măr are codul  “6584″, mărul a fost crescut dintr-un răsad nealterat cu posibilă utilizare a fertilizantilor și a pesticidelor. Un alt măr care are codul “96584″ a fost crescut ecologic. Un măr având codul “86584″ a fost modificat genetic.

Citește și: