Hainele făcute din materiale mai delicate, care intră la apă sau care se decolorează ușor poartă adesea acest avertisment pe etichetă: ”dry clean only”. Acest lucru înseamnă că trebuie să le duci la curățătorie. Mesajul acesta din limba engleză se traduce prin ” doar curățare chimică”.

Este important ca haina să aibă încă eticheta din interior unde se poate citi componența materialului și temperatura optimă de curățare sau alte instrucțiuni cu privire la îndepărtarea petelor de transpirație și praf.

Dry clean only: de ce este necesară curățarea chimică

Haina ta poate fi făcută din lână sau din in, din mătase naturală sau dintr-un soi de fibre sintetice foarte fine și catifelate care pot fi mătuite la spălarea obișnuită la mașină. De aceea, ți se recomandă să duci haina la curățătorie, unde există alt soluții pentru îndepărtarea petelor.

Alte materiale făcute din acetat, pluș sau velur se șifonează atât de mult la mașină sau dacă le speli de mână și le storci în mod obișnuit, că este imposibil să le mai netezești cu un simplu fier de călcat.

În aceeași categorie a hainelor care nu pot fi curățate decât în mod profesional intră și hainele care conțin mai multe tipuri de materiale, dintre care unele se pot decolora sau se pot încreți și pot strica întreaga ținută a unui sacou sau a unei fuste bine croite. Spre exemplu un sacou din velur, căptușit cu satin din mătase naturală nu poate fi niciodată spălat la mașină, în mod obișnuit.

În ce condiții le poți spăla acasă

Dacă, totuși, nu poți duce la curățătorie hainele cu eticheta ”dry clean only”, poți încerca să le cureți acasă, dar se spală numai de mână și numai cu apă rece.

Se folosește un detergent delicat și numai o cantitate foarte mică, atât cât să scoți eventualele pete de transpirație și să reîmprospătezi haina.

Se clătește în apă rece de mai multe ori, se adaugă un strop de balsam și se stoarce prin presare delicată între prosoape groase. Se netezește bine haina umedă între prosoape și se pune la uscat pe un grătar. Se calcă apoi cu un fier de călcat setat pe temperatura potrivită, folosind drept protecție o batistă albă sau o bucată de bumbac curată.

sursa foto: 123rf.com