• Schimbați sau recondiționați mobilierul de grădină  

 

În funcție de cum arată mobilierul pe care-l aveți deja în grădină, dacă merită păstrat îl puteți recondiționa prin câțiva pași simpli. Mobilierul din lemn trebuie spălat, șlefuit și apoi dat cu ulei sau vopsit în culoarea voastră preferată.  

Obiectele din ratan sunt un pic mai dificil de recondiționat, dar dacă împletiturile nu sunt complet afectate se pot recondiționa și ele cu ulei de in și terebentină.

Dacă optați pentru mobilier nou, documentați-vă înainte de a face orice achiziție. Trendurile de design din acest an recomandă să vă înveseliți grădina cu câteva piese de mobilier contemporan, în culori vibrante, asortate cu perne din textile cu imprimeuri exotice.

 

  • Regândiți peisajul

 

Există nenumărate moduri prin care puteți schimba peisajul din grădina voastră fără mult efort și cheltuială. Iată câteva dintre cele mai accesibile:

  • Plantați flori.  De obicei, florile din grădină se plantează la începutul vegetației (primăvara) sau la sfârșitul vegetației (toamna), dar plantele perene se pot planta oricând, așa că nu e prea târziu să plantați anemone japoneze sau orhidee, mai ales că anul acesta în grădină se poartă plantele exotice.  

Nu uitați nici de vegetația deja existentă în curte, care are nevoie de atenție constantă. Puteți îngriji de exemplu vița de vie sau tăia trandafirii uscați.

  • Amenajați o alee printre flori. Deși poate părea complicat, nu e nevoie de un specialist pentru a turna o alee. Cea mai simplă metodă pentru a face acest lucru este să folosiți un cofraj (un șablon) pentru turnarea betonului peste care apoi să turnați șapă de egalizare. Aleea poate lua orice formă și design preferat de voi.
  • Vopsiți gardul în culoarea voastră preferată. Gardul este cartea de vizită a grădinii, primul contact cu lumea exterioară. Trebuie și el întreținut constant, fie că e vorba de a aplica un strat de ulei protector sau de lac, vopsea etc.   

 

  • Alegeți luminile potrivite

 

Orice grădină trebuie luminată corespunzător, mai ales în acele seri târzii când rămâneți afară la un pahar de vin, doar voi doi sau împreună cu prietenii.  Lumina potrivită poate ascunde acele părți mai puțin estetice din grădină și poate lumina colțurile preferate, astfel încât noaptea grădina voastră să devină un loc magic.  Folosiți lampadare suspendate care să ducă cu gândul la vacanță sau optați pentru becuri simple, ce se încarcă cu energie de la soare sau lămpi de exterior, cu LED, pentru a folosi energia eficient.  

 

  • Organizați obiectele de grădinărit

 

Fiecare grădină ar trebui să aibă un loc amenajat special pentru obiectele specifice grădinăritului,  fie o magazie mică din lemn sau doar câteva rafturi. Găsiți împreună soluția optimă pentru a vă aranja uneltele de grădinărit și încercați chiar voi să construiți un mic atelier.

Un astfel de spațiu este un lucru foarte practic nu doar pentru că ajută la menținerea ordinii, dar păstrează uneltele în siguranță, pentru a nu se deteriora prematur și a evita incidente neplăcute pe viitor.    

 

  • Creați un spațiu armonios

 

Concentrați-vă eforturile pentru realizarea unei atmosfere cât mai plăcute, care să stimuleze simțurile. Vopsiți elemente din grădină, precum un gard sau un stâlp de susținere, în accente de albastru relaxant sau galben energizant și puneți din loc în loc ghivece cu flori aromate.

Amenajarea unei mici fântâni arteziene, de decor, sau dacă există spațiu suficient, chiar a unui lac de mici dimensiuni, ar contribui substanțial la zen-ul grădinii voastre.  

Noile trenduri în materie de design de grădină introduc și conceptul japonez de wabi sabi, acceptarea ciclului naturii și al vieții cu toate imperfecțiunile sale – fie că e vorba de a lăsa un colț de natură mai sălbatic în grădină sau să se vadă trecerea vremii pe o piesă de mobilier.  

Urmați sfaturile de mai sus și nu doar ca veți petrece timp de calitate împreună, însă grădina voastră va deveni locul vostru preferat vara aceasta.

Surse foto: Shutterstock