Tăvile din silicon devin tot mai populare și au câteva avantaje în plus față de tăvile clasice din sticlă sau din metal. Cine le folosește deja, știe cum să profite de ele!

Cele mai multe dintre noi am ales tăvile din silicon pentru brioșe. Frumos colorate, vesele și ușoare, cu figurine simpatice, formele de copt din silicon sunt ușor de folosit. De la micile forme de brioșe, poți oricând să treci la formele mari din silicon pentru plăcinte și chec.

Iată și ce avantaje îți oferă acestea în comparație cu tăvile din metal.

  • Poți coace aproape orice tip de aluat în tăvile de silicon.
  • Prăjiturile nu se lipesc, dacă tăvile sunt bine unse din timp cu ulei sau unt.
  • Sunt ușor de curățat.
  • Aluaturile cresc mai pufoase și se coc puțin mai repede.
  • Siliconul nu reține aromele preparatelor pe care le gătești, chiar dacă este vorba de plăcinte sărate cu ceapă și mirodenii iuți.
  • Poate fi folosit la orice temperatură, pentru că este rezistent la temperaturi foarte mari.
  • Ușor de stivuit în dulapuri și sertare, pentru că nu există riscul de a se sparge.

Tăvile din silicon, ușor de folosit

Înainte de a coace orice aluat, plăcintă, brioșă sau blat de tort, trebuie să le ungi cu ulei sau cu unt, astfel că preparatele tale vor fi ușor de scos din tăvile de silicon și nu există riscul să se prindă de pereții tăvilor.

Apoi, sunt foarte ușor de spălat, pentru că siliconul nu reține grăsimea. Este suficient să le lași o jumătate de oră în apă caldă cu detergent și se vor curăța imediat, chiar dacă s-a mai ars grăsimea pe alocuri.

Sunt ușor de folosit și pentru că sunt ușor de stocat. Le poți pune în sertare, pe rafturi în dulapuri, pe verticală sau orizontală, în alte vase sau îndoite în două, dacă sunt prea mari. Nu se sparg, nu se zgârie, nu se rup.

Ce nu ai voie să faci când folosești tăvile din silicon

Nu le curăța niciodată cu bureți abrazivi, cu ustensile ascuțite precum furculițele sau cuțitul. Nu folosi pastă abrazivă de curățare. Este suficient să le lași la înmuiat și orice bucățică de aluat se va desprinde ușor.

Nu pune niciodată tăvile din silicon pe suprafețe fierbinți, direct pe flacăra aragazului sau pe o plită încinsă. Ele pot fi folosite în cuptorul cu gaz, dar fără să ia contact direct cu sursa de căldură,  sau în cuptorul cu microunde. De asemenea, pot fi puse în frigider sau congelator, deoarece temperaturile reci nu afectează siliconul.