6 reguli de igienă pe care trebuie să le aplici cu alimentele din bucătăria ta

  1. Fii atentă cu mâncarea copilului tău

Dacă sunt consumate proaspete, fructele trebuie spălate foarte bine cu apă chiar și de la robinet, în timp ce legumele mai delicate, precum lucerna și fasolea Mung, trebuie gătite cu mare atenție, pentru a nu cauza unele probleme digestive.

  1. Cum trebuie să îți organizezi alimentele

Depozitarea alimentelor este extrem de importantă pentru a evita complicații la stomac, iar una dintre marile greșeli pe care le poți face ar fi să pui alături mâncarea gătită și pe cea proaspătă. Asigură-te întotdeauna că peștele și carnea vor sta pe un raft separat în pungi sigilate, pentru a evita ca fluidele să atingă alte alimente, precum legumele și fructele sau produsele gătite și, nu în ultimul rând, dacă faci grătar, nu pune niciodată carnea gătită pe farfuria unde s-au aflat feliile de carne crudă. Dacă duci lipsă de spațiu în frigider, o combină frigorifică va fi cea mai bună soluție pentru a putea păstra toate alimentele în condiții perfecte, fără să le ții înghesuite pe rafturi.

  1. Igiena mâinilor tale

Spală-te de fiecare dată pe mâini cu apă și săpun înainte să pui mâna pe alimentele care stau la rece și curăță blatul, cuțitele și tocătorul pe care urmează să gătești. De asemenea, e recomandat să te speli de fiecare dată după ce ai pus mâna pe carne crudă sau pește.

  1. Temperatura potrivită pentru alimentele tale

În primul rând, înainte de a depozita alimente proaspete sau gătite, temperatura în frigider trebuie să fie de 4 grade Celsius. Semipreparatele trebuie puse rapid în frigider, după ce au fost cumpărate, și depozitate la o temperatură de sub 4 grade Celsius, pentru a nu dezvolta microbi. Resturile de mâncare ar trebui puse imediat în frigider sau congelator, iar produsele de panificație care sunt umplute cu creme, ouăle, cartofii sau salatele cu dressing, dacă nu sunt consumate pe loc, trebuie puse imediat la rece și în niciun caz lăsate în aer liber.

  1. Ce faci cu alimentele care se alterează mai greu

Pentru că alimentele care nu se strică atât de ușor pot fi consumate pe o perioadă mai lungă de timp, ca să eviți apariția microbilor trebuie să le ții în recipiente de mici dimensiuni, închise ermetic. Astfel, insectele sau chiar animalele din casă nu vor putea avea acces la ele.

  1. Ține-ți bucătăria curată în permanență

Știm că ești ocupată, iar timpul pentru curățenie în casă se rezumă la câteva ore la sfârșitul săptămânii, dar pentru siguranța ta și a familiei tale este important ca bucătăria să fie mereu curată. Ai grijă ca toate spațiile de depozitare pentru pahare, tacâmuri și veselă să fie curate, blatul să nu aibă resturi de mâncare pe el, iar ustensilele de gătit să treacă printr-un jet puternic de apă caldă înainte de a le mai folosi.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Africa Studio