Această risipă a mâncării se simte și în buzunarele noastre. Cheltuim în medie 753 de lei pe mâncare lunar, așa că o mai bună gestionare a alimentelor pe care le cumpărăm nu numai că poate reduce irosirea, dar ne poate ajuta și să facem economii. Iată câteva metode prin care poți diminua cantitatea de alimente pe care le arunci:

Depozitează corect mâncarea în frigider

Un frigider vechi sau defect poate fi principalul motiv pentru care aruncăm mâncarea înainte de termenul său de expirare. Frigiderul care îngheață alimentele sau nu le răcește corespunzător este responsabil pentru o mare parte din risipa de mâncare. De aceea, este bine să te asiguri că ai acasă unul dintre aceste frigidere moderne, cu sistem „no frost”, care să prevină înghețarea alimentelor și care să le mențină proaspete mai mult timp.

Nu uita că nu toate alimentele trebuie depozitate în frigider. Fructele, cartofii, ardeiul gras, roșiile, castraveții, ceapa sau usturoiul pot fi depozitate într-un loc uscat și răcoros, cât timp nu ai un frigider performant. Depozitarea lor într-un frigider vechi le va face să nu mai fie la fel de crocante, iar temperaturile joase le pot afecta și gustul.

Nu merge la cumpărături când ți-e foame

De fiecare dată când intri înfometată într-un supermarket ai tendința de a pune în coș mult mai multă mâncare decât ai nevoie de fapt. În plus, studiile arată că suntem mai predispuși să alegem mâncăruri nesănătoase atunci când ne este foame. Ideal ar fi să îți faci de acasă o listă cu lucrurile de care ai nevoie, în funcție de ce urmează să gătești. Astfel, vei evita să îți umpli frigiderul cu alimente pe care nu le vei consuma și care vor ajunge, în cele din urmă, la coșul de gunoi.

Consumă fructele și legumele primele

Dacă ai acasă fructe și legume proaspete, nu are rost să gătești cu conserve, care pot fi ținute și luni de zile pe rafturile din debara. De asemenea, poți evita să arunci fructele prea coapte dacă le pui într-un blender și îți faci un smoothie sau le folosești pentru a prepara clătite, brioșe sau vafe. Iar legumele care s-au înmuiat pot fi folosite cu succes în prepararea unor tocănițe sau ciorbe, pentru că gustul lor nu va fi afectat în niciun fel.

Fă-ți provizii în cămară

Atunci când ai mereu la îndemână paste, orez, conserve de bulion, ton sau legume îți este mult mai simplu să încropești o masă delicioasă adăugând ce mai ai prin frigider. De aceea, ai grijă ca aceste alimente să nu îți lipsească niciodată din cămară. Vânează promoțiile și vei observa că, în timp, vei putea face economii consistente, întrucât aceste alimente au un termen mare de valabilitate și nu va fi nevoie să le arunci.

Nu arunca mâncarea gătită

În loc să arunci mâncarea gătită în weekend, fă-ți un obicei din a-ți lua un pachet zilnic la serviciu. Nu numai că vei mânca mai sănătos astfel, dar vei economisi și banii pe care îi dai de obicei pe prânz. O porție de paste, o friptură, o salată sau un orez cu legume poate fi o idee bună pentru un prânz hrănitor și nutritiv, fără a face risipă de alimente.

Nu cumpăra ce nu consumi

Mulți cumpără alimente din supermarket gândindu-se că e bine să le aibă în frigider sau că poate le vor consuma, la un moment dat. Așa ajungem să aruncăm produse nedesfăcute, care au expirat între timp. Fă-ți provizii doar din alimentele pe care știi că le mănânci de obicei și care îți plac. Iar dacă vrei să încerci un nou tip de fructe sau de legume, cumpără întotdeauna o cantitate mică la început. Astfel, vei avea ocazia să le testezi și poți oricând să îți cumperi mai mult, dacă ți-au plăcut.

Sursa foto: Shutterstock:Luigi Bertello