Fiecare mâncare pe care o pregătești trebuie să fie gustoasă și să se mănânce rapid, altfel ai muncit degeaba. De aceea trebuie să fii atentă și la ingredientele din rețetă și la modul de preparare. Iată ce greșeli facem mai des când gătim și cum le putem evita pentru a nu denatura gustul preparatelor culinare.

Pui prea multă sare sau condimente iuți

Condimentele trebuie adăugate treptat în orice preparat, de preferat după ce carnea sau legumele sunt aproape fierte. Presară cantități mici și gustă de fiecare dată. Dacă mâncarea ta iese prea sărată sau prea picantă, este greu să o mai dregi!

Uiți să cerni făina

Și la sosurile pentru carne, și la aluaturile sau cremele pentru prăjituri, făina trebuie cernută înainte. Altfel, se vor forma cocoloașe. Nu uita să cerni făina de fiecare dată când o folosești, indiferent de rețetă. Iar dacă totuși se formează cocoloașe în sos, folosește mixerul să omogenizezi sosul, dar numai dacă sosul respectiv nu se taie.

Fierbi pastele prea mult!

Nu degeaba este indicat pe pachetele de paste timpul de fierbere. În funcție de densitatea lor și de soiul de făină din care au fost făcute, unele paste se fierb 8 minute, altele 10 sau un pic mai mult. Ține cont de acest lucru, altfel pastele tale se vor transforma într-o pastă apoasă, cu un gust neplăcut. Sunt mult mai gustoase al diente.

Pui prea multă apă la orez

Apa poate de multe ori să strice gustul preparatelor culinare. Indiferent de soi, orezul se pune la fiert cu o cantitate de apă care să depășească orezul doar cu un deget.

În același timp, poți pregăti un ibric cu apă sau supă fierbinte să mai adaugi la orez, dacă vezi că apa a scăzut prea mult și boabele sunt încă tari. În general, un orez de calitate fierbe repede, mai ales dacă a stat puțin la înmuiat în apă caldă.

Uiți să ungi tava cu grăsime

Fie că este o tavă din metal sau din silicon, este bine să o ungi înainte cu puțin ulei sau cu unt topit, în funcție de rețetă. Până și tăvile de bună calitate, în care nu se lipește aluatul, e bine să fie unse, nu neapărat pentru a proteja tava ci pentru că blatul de prăjitură va fi mult mai gustos și bine copt.

Adaugi ingredientele în ordinea greșită

Nu întâmplător, ingredientele sunt puse într-o anumită ordine în rețetă. Respectă etapele de preparare și ordinea ingredientelor, deoarece astfel ele se vor omogeniza mai bine și își vor combina aromele și textura astfel încât să obții un preparat delicios.

foto: 123rf.com