Scoate-l mai des la plimbare

Câinele este unul dintre cele mai active animale de companie, iar cu cât stă mai mult timp închis în casă sau în cușcă, fără spațiu în care să alerge, să se joace și să se bucure de natură, cu atât se va întrista mai tare. Nu este făcut să fie sedentar, iar momentul lui preferat din zi este cel în care îl scoți la plimbare. Indiferent că locuiești la bloc sau la casă, dacă faci un efort să îl scoți mai des la plimbare, vei vedea cum entuziasmul lui crește imediat cum ai ajuns acasă. Acest lucru va fi benefic atât pentru animal, cât și pentru tine, deoarece odată întorși în casă, câinele se va liniști, va dormi și nu va mai fi la fel de agitat. Nu uita însă cât de important este să îl scoți la plimbare în lesă, dacă te temi de ceilalți câini din cartier, și să îi iei o astfel de zgardă anti-purici, ca să nu vă întoarceți acasă cu musafiri nepoftiți. După cum vezi, zgarda nu este scumpă și nu conține substanțe nocive pentru animal, fiind una dintre cele mai bune soluții pentru a-ți proteja animalul împotriva paraziților.

Câinii dresați sunt mai fericiți

Câinii au nevoie să fie stimulați mental pentru a fi fericiți, iar dresajul este o metodă eficientă de a-i menține vioiciunea și agilitatea. Dresajul funcționează pentru câinii de orice talie, însă cei mari au nevoie în mod special să fie învățați câteva trucuri care să îi împiedice să atace oameni sau să fugă de lângă tine. Rasele de câini cu o inteligență peste medie pot fi învățate lucruri mult mai complexe, motiv pentru care sunt folosiți și de forțele de ordine sau de echipele de căutare și salvare. Încearcă să-ți înveți câinele câte un mic truc pe săptămână. Poți începe cu executarea unor comenzi simple, iar pe măsură ce el deprinde aceste trucuri treci la exerciții mai complicate. Astfel, îl vei face fericit și loial.

Recompensează-l când face un lucru corect

Dresorii profesioniști știu că cea mai bună metodă pentru a stimula un animal să se comporte într-un fel este să îi acorzi o mică recompensă de fiecare dată când te ascultă sau când execută corect un truc. Astfel, câinele învață să asocieze acea acțiune cu primirea unei recompense și să deprindă mai rapid trucul respectiv. Alege însă niște gustări sănătoase pentru câinele tău, bogate în proteine, vitamine și minerale și ai mare grijă când îi dai să guste din mâncarea ta. Unele alimente pot fi toxice pentru animale, așa cum este ciocolata, care conține o substanță numită teobromină, foarte similară cofeinei. Niciuna dintre aceste substanțe nu pot fi însă procesate de organismul animalului, iar reacțiile adverse pot fi extrem de severe și pot cauza inclusiv tremor, convulsii sau îi pot opri inima.

Permite-i ocazional să doarmă în pat cu tine

Un animal care s-a atașat de tine vrea să își petreacă tot timpul în preajma ta, așa că el va suferi dacă încerci să îl izolezi într-o altă încăpere noaptea. Pe de altă parte, dacă nu vrei să îi faci un obicei din a dormi mereu în pat cu tine, îi poți permite acest lucru doar ocazional. El va percepe drept recompensă și când este lăsat să stea pe canapea cu tine sau chiar în aceeași cameră și vei observa cum începe să te urmărească peste tot prin casă.

Nu folosi niciodată violența împotriva lui

Ca orice animal de companie, câinele este senisibil și poate intra în depresie atunci când este tratat într-un mod negativ. Dacă îl pedepsești adeseori, țipi la el sau, mai rău, folosești violența fizică, nu numai că nu vei reuși să îți dresezi câinele și să îl înveți să nu mai facă năzbâtii, însă animalul se va teme de tine și se poate îmbolnăvi. Un animal anxios este mai predispus bolilor de inimă, problemelor respiratorii și digestive, așa că evită să fii abuzivă în orice fel, chiar și verbal, cu câinele tău.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, vei reuși să îți creezi o relație de încredere și iubire cu câinele tău, iar el va deveni cu adevărat cel mai bun prieten al tău.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Roman Prishenko