Cele mai multe dintre ele îți permit să controlezi direct de pe telefon anumite funcționalități legate de casa ta, de la frigider, la luminozitate, căldură, te pot ajuta să îți găsești cheile pierdute sau pot detecta fumul din locuință și pot porni alarmele, sporind astfel securitatea casei. Iată care sunt cele mai accesibile astfel de gadgeturi prin care îți poți transforma locuința într-una inteligentă:

Termostatul care poate fi controlat de pe telefon

Termostatele inteligente te ajută să controlezi temperatura din locuința ta cu un singur click pe smartphone și să îți eficientizezi astfel termic casa. Cu ajutorul unui astfel de termostat wireless îți poți porni sau opri căldura chiar înainte să ajungi acasă, pentru că aplicația de pe telefon sau tabletă îți permite să controlezi temperatura prin internet, de la distanță. Imaginează-ți cât de mult poți economisi cu factura la căldură dacă o oprești atunci când pleci la serviciu și o repornești cu jumătate de oră înainte să te întorci acasă, astfel încât atunci când ajungi temperatura din locuința ta să fie una plăcută.

Soneria cu cameră video

O sonerie inteligentă, care are incorporate o cameră video, un microfon, dar și un senzor de mișcare, îți permite să vezi direct pe telefon cine este la ușă. Aplicația care controlează soneria poate fi accesată de oriunde din lume, astfel că ea poate fi o soluție și pentru cei care vor să sporească securitatea locuinței lor sau să o supravegheze atunci când sunt plecați de acasă.

Soneria are și un senzor de mișcare care trimite alerte pe telefon chiar și atunci când persoana care este la ușă nu a apucat încă să sune. Aplicația poate fi folosită de oricare dintre utilizatorii care au permisiune și are inclusiv un mod tăcut, atunci când nu vrei să primești alerte pe timpul nopții sau când ești într-o ședință, spre exemplu.

Alarma pentru fum sau monoxid de carbon

Cei care vor să își protejeze locuința de incendii sau de periculoasele scurgeri de monoxid de carbon își pot instala acasă un detector inteligent, cu alarmă care pornește automat atunci când detectează unul dintre aceste două pericole. Aplicația asociată detectorului îți va trimite imediat o alertă pe telefon, care va suna însă ca o voce umană, pentru a nu te panica.

Brelocul pentru chei pierdute

Ți se întâmplă adeseori să îți rătăcești cheile de la casă și să pierzi minute bune încercând să le găsești? Atunci brelocul inteligent, cu Bluetooth, este pentru tine. Acest breloc îți permite să îl atașezi cheilor și, de fiecare dată când le pierzi, să le poți regăsi cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon. Semnalul Bluetooth emis de breloc este activ pe o rază de 30 de metri și devine tot mai intens pe măsură ce te apropii de locul în care se află cheile, oferindu-ți astfel indicii destul de clare.

Frigiderul care îți amintește să iei lapte

Dacă nu vrei să mai uiți niciodată să cumperi ceva atunci când te duci la cumpărături, un frigider inteligent te poate ajuta să nu mai ai nevoie nici măcar de tradiționala listă. Frigiderele inteligente au o interfață cu touchscreen și pot fi conectate la internet, prin Wi-Fi. Unele sunt dotate cu camere video în interior, care îți permit să le accesezi direct de pe smartphone. Astfel, vei ști mereu ce trebuie să iei de la magazin, fără să mai faci un drum până acasă. Frigiderele cu tehnologii mai avansate au și alte funcționalități: îți caută rețete și îți spun ce ingrediente îți lipsesc pentru a le prepara, îți întocmesc pe telefon lista de cumpărături, pot detecta data de expirare a produselor din interior sau sunt dotate cu un whiteboard pe care le poți lăsa mesaje membrilor familiei, renunțând astfel la post-it-urile lipite pe ușa frigiderului.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:zhu difeng