Pielea naturală are și ea calitățile ei. Cu cât este mai bine prelucrată, mai fină și moale, cu atât pantofii vor fi mai comozi.
Dar există azi materiale sintetice care imită destul de bine pielea naturală, însă nu sunt la fel de rezistente sau la fel de moi. După câteva purtări, încep să miroasă neplăcut, încep să se crape sau să se decoloreze. Iată cum să recunoști pantofii din piele naturală și să eviți imitațiile.
Privește cu atenție terminațiile materialului
Urmărește materialul la tăieturi, în zona șireturilor, la barete sau pe marginile unde apar terminații. Încearcă să desfaci materialul cu unghia. Dacă nu se desprinde în straturi, este piele naturală. Dacă este tăiată ușor neregulat sau are pori chiar pe margine, este de asemenea piele.
Dacă materialul se desprinde în foițe subțiri, când încerci cu unghia, este un material sintetic. Iar dacă este tăiat perfect și eventual tivit cu o substanță gumată, este tot sintetic.
Porii pielii nu sunt regulați
Orice material sintetic poate imita așa numiții pori ai pielii, acele mici găurele unde au fost firele de blană. La pantofii din piele naturală, porii sunt neregulați, la distanțe mai mici sau mai mari, în funcție de cum au crescut firele de păr.
Materialele sintetice au porii răspândiți în mod regulat, sunt toți la fel, orientați în aceeași direcție, chiar dacă par că imită porii naturali.
Atenție la etichetă!
Chiar dacă sunt și producători care folosesc etichete false de piele naturală, dacă vei cumpăra pantofii din magazine specializate și de încredere nu te vei păcăli. Trebuie doar să urmărești etichetele și simbolurile de mai jos.
Pantofii din piele naturală au un miros specific
Poate că ești familiarizată cu mirosul de piele naturală, mai ales dacă ai purtat haine din piele sau cojoc. Nu te sfii să miroși pantofii, dacă nu ești sigură din ce sunt făcuți. Dacă miros a plastic, atunci nu e piele naturală.
Finisajele, mai bune la pielea de calitate
Finisajul unui pantof din piele naturală este întotdeauna de calitate, față de pantofii din imitație, care se vând ieftin, iar producătorul nu pune accentul pe detalii. Capsele, șireturile, tăieturile, căptușeala sunt mult mai bine realizate la pantofii din piele naturală.
Dacă micile detalii și finisajele sunt de calitate, atunci merită să plătești un preț puțin mai ridicat, pentru că pantofii respectivi te vor ține câțiva ani. Pe de altă parte, verifică pielea să nu fie prea moale, pentru că se va lărgi din primele săptămâni și va fi neplăcut să îți iasă din picioare.
sursa foto: 123rf.com