Însă chiar și grădinarii cu ceva experiență pot comite câteva greșeli care să strice frumusețea grădinii lor și, mai mult decât atât, să le anuleze toată munca depusă. Iată ce greșeli trebuie să eviți pentru ca grădina ta să arate senzațional vara aceasta:

Nu alegi cu grijă iarba potrivită

Soiul de iarbă pe care îl plantezi în grădina ta trebuie să fie ales în funcție de solul din curtea casei tale. În unele zone, în care solul este mai nisipos și sunt adeseori secete, ai nevoie de un soi de iarbă rezistent la condiții extreme, care să nu se usuce la fel de repede și să crească uniform pe întreaga peluză. Pe de altă parte, în regiunile cu ploi frecvente, mai bine este să alegi un soi care să nu mucegăiască ușor sau care să se dezvolte frumos în condiții de umiditate ridicată. Dacă citești aceste sfaturi pentru plantarea gazonului, vei afla ce soi trebuie ales pentru fiecare tip de sol, dar și cum trebuie pregătit terenul și plantate semințele astfel încât peluza ta să arate ca și când ar fi îngrijită de un profesionist.

Iarba ta crește, dar crește peste tot

Odată ce gazonul din grădină începe să crească, o primă provocare este să îl ții sub control, astfel încât să nu ajungă să se extindă și în zonele în care nu trebuie. Îngrijirea gazonului presupune patru lucrări de bază: tunderea, fertilizarea, curățarea și udarea lui, însă cei mai mulți au probleme cu prima lucrare. Tunderea gazonului trebuie realizată cu mare grijă, pentru a nu afecta solul de sub el și pentru a menține o înălțime optimă a firului de iarbă. Una dintre aceste masini de tuns gazonul te va ajuta cu siguranță să menții gazonul frumos  tot timpul, pentru că aceasta poate fi ajustată pentru diferite tipuri de gazon, fără a distruge solul sau a te alege cu parcele de gazon îngălbenit, tuns prea scurt.

Fertilizezi gazonul mai mult decât trebuie

Fertilizarea în exces a gazonului poate cauza arderea firelor de iarbă, prin deshidratarea solului. De asemenea, prea mult fertilizant poate stimula creșterea necontrolată a ierbii, până la punctul în care nu vei mai putea face față ritmului în care trebuie să tunzi peluza. Specialiștii ne recomandă ca atunci când folosim fertilizant pentru gazon să începem cu cantitatea minimă și să o creștem gradual, în funcție de cum se comportă iarba. Atenție însă: instrucțiunile de utilizare de pe pachetele de fertilizant recomandă o cantitate maximă pe care o poți folosi, așa că este indicat să începi cu jumătate din cantitatea specificată pe ambalaj.

Nu plantezi suficiente flori sau arbuști

Florile și arbuștii sunt principalele elemente care dau formă și frumusețe unei grădini. Chiar dacă ți se pare că îngrijirea acestora necesită foarte multă muncă, merită să investești timp și efort în plantarea florilor și a arbuștilor, mai ales pentru efectul pe care ele îl vor avea asupra stării tale de spirit. Un studiu al cercetătorilor de la Rutgers, Universitatea de Stat din New Jersey, a arătat că privitul florilor timp de doar câteva minute ne poate reduce nivelul de stres și ne poate scăpa de anxietate, îmbunătățindu-ne starea de spirit. Acesta este și motivul pentru care psihologii recomandă uneori terapia cu plante, ca parte din tratamentul depresiilor.

Nu ți-ai amenajat un loc de relaxare

Faptul că ne petrecem timpul în natură nu înseamnă că nu ne putem bucura de confort. Amenajarea foișoarelor de grădină a câștigat tot mai multă popularitate în rândul celor cărora le place să își înceapă diminețile înconjurați de verdeață sau să își invite prietenii la un grătar în weekend. Dacă îți construiești un colțișor confortabil în mijlocul naturii, îți vei petrece mai mult timp aici și vei ajunge să apreciezi la adevărata valoare avantajul de a avea o grădină în mijlocul unui oraș plin de beton.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, grădina ta va arăta cu siguranță mai bine ca niciodată și va deveni locul tău preferat pentru petrecerea timpului liber, departe de aglomerație și de zăpușeala zilelor de vară.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: iko