Iar atunci când spațiul este limitat, deciziile devin și mai dificile. Din fericire, există și soluții care nu impun compromisuri, așa cum sunt arbuștii fructiferi. Aceștia îndeplinesc cu brio atât nevoia decorativă cât și pe cea de funcționalitate și pot fi cultivați chiar și pe un petec minuscul de pământ. Iată 5 exemple care îți vor face grădina să arate ca în povești și care îți vor îndulci diminețile:
- Zmeurul
Dacă vrei să te bucuri de aroma îmbietoare a zmeurei de la începutul lunii iunie până la finalul lui iulie, trebuie să plantezi câțiva arbuști în propria curte. Fructele sunt abundente și au un aspect irezistibil, iar beneficiile lor asupra sănătății sunt incontestabile: antioxidanții și vitaminele îți vor fortifica sistemul imunitar, iar pigmenții săi naturali au efecte miraculoase asupra pielii. Zmeurul supraviețuiește oricărui tip de sol autohton și preferă zonele luminoase, dar nu este mai puțin productiv nici în locuri umbroase, așa că se adaptează perfect caracteristicilor oricărei grădini.
- Cătina
Rezistentă la orice condiții, de la ger la secetă, cătina nu este pretențioasă în privința solului și îți va înfrumuseța grădina în lunile martie-aprilie, când dă roade . Fructele ei de culoare portocalie cresc în ciorchini și pot rămâne pe ramuri, dacă nu le culegi și te limitezi la rolul ornamental. Cu toate astea, trebuie să știi că acestea au un conținut foarte bogat de vitamina C și că se pot consuma crude sau se pot folosi pentru prepararea unor uleiuri, siropuri și pulberi binefăcătoare. Fie vorba-ntre noi, se spune că este favorabilă și pentru potență, așa că îți va transforma și dormitorul într-un colț de rai, nu doar grădina.
- Murul
Murul dă roade în lunile iulie-august, dar îți va îmbogăți grădina încă dinainte, cu florile sale albe sau roșii, în funcție de specia aleasă. Fructele delicioase pot fi consumate ca atare sau transformate în siropuri, dulcețuri și alte bunătăți cu gust dumnezeiesc. Arbustul nu depășește înălțimea de 2 m și este rezistent la dăunători, așa că nu vei avea prea multe bătăi de cap în privința îngrijirii lui. Preferă locurile luminoase și semi-umbroase și este perfect pentru a împrejmui grădina. Fructele sale cărnoase și închise la culoare sunt o sursă naturală de vitamine și săruri minerale, iar gustul lor dulce este de-a dreptul cuceritor.
- Coacăzul
Fructele în formă de bobițe, dispuse în ciorchini de culoare roșie sau negru-albăstruie, în funcție de specie, îți împodobesc grădina mai ceva decât globurile numai bune să înfrumusețeze bradul de Crăciun. Acest arbust preferă zonele deluroase și submontane, însă se adaptează și la zonele de câmpie. Spre deosebire de mur și zmeur, nu este un arbust spinos, așa că riscul accidentării este aproape inexistent în timpul culesului. Fructele se folosesc atât în alimentație, cât și în industriile farmaceutică și a parfumurilor, având o aromă deosebită și numeroase proprietăți curative.
- Agrișul
Agrișul este unul dintre puținii arbuști fructiferi care cresc atât sub formă de tufă, cât și sub formă de pomișor, iar această dedublare îi sporește rolul decorativ. Fructele de agriș, sub formă de bobițe roșii de aproximativ 5g fiecare, sunt dispuse în ciorchini și rezistă pe crenguțe, așa că nu trebuie să îți faci mari griji în privința culesului. În plus, este autofertil, așadar ușor de întreținut. Fructele sale sunt bogate în vitaminele A, B și C și sunt renumite pentru reglarea metabolismului și scăderea colesterolului, dar eficiente și pentru prevenirea anemiilor, fiind o sursă naturală de fier.
Nu ai cum să nu te simți împlinită atunci când reușești să îmbini utilul cu plăcutul, iar cu un asemenea izvor de sănătate și frumusețe în propria grădină, nu e de mirare că te vei simți ca printre serafimi.
Sursa foto: Shutterstock
sigur in perioada asta are fructe? nu de alta, dar am niste amintiri dintr-o tabara, la cules de catina si era in vacanta de vara 🙂