Sfecla roșie are un gust delicios, dacă este preparată corect, astfel încât să își păstreze aroma și textura ei ușor crocantă. Dacă eviți sfecla roșie murată, deoarece are prea multă sare, o poți prepara la aburi sau la cuptor pentru combinații delicioase cu alte legume de toamnă, cu paste sau cu orez. Iată trei moduri în care poți să gătești sfecla roșie, fără să își piardă aroma.

Sfecla roșie la fiert

Îndepărtează frunzele și spală bine sfecla cu un burete curat, astfel încât să nu mai fie deloc resturi de pământ pe tubercul.

Pune un litru de apă într-o oală încăpătoare pentru fiecare jumătate de kilogram de sfeclă. Adaugă și o jumătate de linguriță de sare. Lasă apa să ajungă la punctul de fierbere și adaugă sfecla. Așteaptă să fiarbă în clocote, la foc potrivit, până când poate fi ușor pătrunsă cu o scobitoare.

Scoate sfecla din oală, las-o să se răcorească, apoi curăță coaja cu un cuțit. Taie rondele sau cubulețe și folosește sfecla roșie fiartă la salate sau sandviciuri.

Sfecla roșie la aburi

Multe gospodine cu experiență spun că prepararea termică la aburi este cea mai bună metodă pentru sfeclă, deoarece își păstrează foarte bine aroma și culoarea.

Spală bine sfecla și curăță coaja, apoi taie rondele sau cuburi. Folosește un aparat de aburi să gătești sfecla roșie sau improvizează, folosind o strecurătoare mare deasupra unei oale pline de apă. Lasă apa să clocotească, pune cuburile de sfeclă în strecurătoare și acoperă cu un capac. Așteaptă cel puțin 15 – 20 de minute până când este bine fiartă sfecla.

Sfecla roșie la cuptor

Bine spălată, sfecla întreagă se stropește cu ulei și sare și se împachetează strâns în hârtie alimentară. Dacă ai supă de legume sau de pui, o poți folosi pentru a stropi sfecla înainte de a o coace, deoarece îi dă un gust mai bun.

Sfecla întreagă, îmbrăcată în hârtie de copt sau hârtie alimentară, se pune într-o tavă în care mai poți pune și alte legume precum morcovi, cartofi, păstârnac, vinete, roșii decojite… se adaugă supă de pasăre sau de legume, puțin ulei și sare și se pune totul la copt pentru cel puțin 40 – 60 de minute.

Când toate legumele sunt bine păstrunse, se scoate sfecla și se lasă să se răcorească, apoi se curăță de coajă. Sfecla coaptă în coajă este mult mai aromată, decât curățată și tăiată cubulețe.

Cum se folosește sfecla roșie în diverse preparate

Atât sfecla dulce, preparată la aburi sau la cuptor, precum și sfecla murată pot fi folosite în salate cu legume de toamnă, alături de cartofi fierți, morcovi fierți, ouă fierte tari, gogoșari și diverse crudități precum țelină și rădăcină de pătrunjel.

Sfecla fiartă este excelentă cu usturoi, suc de lămâie, un strop de ulei și multă verdeață.  

Rondelele de sfeclă constituie un plus de culoare, aromă și textură în sandviciurile cu șnițele, sau piept de pui la grătar sau șuncă presată, completate cu frunze de salată.

Borșul de sfeclă sau supa cremă de sfeclă sunt de asemenea foarte aromate și îndrăgite, iar pentru preparate dietetice este suficient să combini sfecla coaptă cu un sos de iaurt și ierburi aromatice.

Cum se scot petele de sfeclă de pe mâini

Oricum ai pregăti sfecla, întotdeauna rămân pete violete pe degete. Dar acestea pot fi curățate foarte ușor cu zeamă de lămâie sau cu pastă de dinți.

Cu cât te cureți mai repede, după ce ai curățat sau tăiat sfecla, cu atât petele vor fi mai ușor de îndepărtat.