În plus, cu cât amânăm mai mult aceste lucruri, cu atât ajungem să plătim mai mult. Iar dacă te gândești că acum nu este deloc complicat să faci rost de bani pentru casa ta de aici și să îți faci treburile fără nicio grijă, îți dai seama că ar fi o greșeală să mai amâni încă un an lucrările pe care le poți face încă de pe acum. Iată care sunt acestea:

Izolarea termică a locuinței, pentru facturi mai mici iarna

Una dintre cele mai importante lucrări, cu efecte dovedite în reducerea facturilor pe timpul iernii este izolarea termică a locuinței. Indiferent că locuiești la casă sau la bloc, dacă pereții nu sunt bine izolați, frigul pătrunde mai ușor înauntru, iar tu ești nevoită să folosești la capacitate maximă centrala termică sau caloriferul electric.

Izolarea termică îți poate reduce facturile cu până la 40%. De altfel, acesta este și motivul pentru care în mai multe orașe din țară s-a început reabilitarea termică a clădirilor. Există numeroase materiale izolatoare pe care le poți folosi în lucrarea de izolare a locuinței: polistiren expandat, extrudat, vata minerală de sticlă sau bazaltică, spuma poliuretanică etc. Fiecare dintre aceste materiale are avantaje și dezavantaje, în funcție de suprafața pe care vrem să o izolăm, așa că asigură-te că te-ai documentat temeinic înainte. În plus, mai trebuie să știi că lucrarea pentru izolarea locuinței ar trebui făcută de niște profesioniști, mai ales dacă vorbim de izolarea podelelor sau acoperișului.

Centrala termică pentru locuințe, pentru controlul mai bun al costurilor

Tot mai mulți proprietari de locuințe au renunțat la branșarea la companiile furnizoare de agent termic și și-au instalat propriile centrale termice, atrași de posibilitatea de a controla mai bine temperatura din locuințe, dar și de a plăti doar atât cât consumă. De obicei, centralele termice sunt ceva mai ieftine pe timpul verii, la fel și serviciile companiilor specializate care le instalează, așa că acum este cel mai bun moment pentru a-ți cumpăra una.

Instalarea unei centrale termice reprezintă o investiție semnificativă, care poate ajunge la câteva mii de euro, în funcție de centrala aleasă, de dimensiunile locuinței, de rețeaua de calorifere instalate în casa ta, precum și de modalitatea de încălzire a locuinței (de exemplu, instalarea unui sistem de încălzire prin podele va fi mai costisitoare).

Centrala termică are avantajul că îți permite să controlezi pe deplin confortul din locuința ta pe timpul iernii și să plătești doar atât cât consumi, fără grija că va trebui să suporți din banii tăi și pierderile de rețea sau că în primele zile geroase de toamnă târzie sau de iarnă va trebui să folosești la capacitate maximă caloriferul electric.

Zugrăvirea locuinței, mai rapidă și mai eficientă pe timpul verii

Dacă ai în plan un proiect de renovare sau modernizare a locuinței, vara s-ar putea să îți fie mai ușor să îl pui în practică, mai ales dacă planurile tale includ și zugrăvirea interioară și exterioară a casei. Vara, vopseaua se usucă mult mai rapid, iar umiditatea este mai scăzută, astfel încât vopseaua va adera mai repede la suprafață și vei reuși să aplici într-un timp mai scurt al doilea strat.

În mod normal, zugrăvirea completă a locuinței durează între una și trei săptămâni, în funcție de dimensiunile casei, în condițiile în care nu apare nicio problemă. Ne referim aici la eventuale probleme cu instalațiile electrice sau cele sanitare, așa că înainte de a începe zugrăvirea specialiștii ne recomandă să ne asigurăm că nu sunt probleme la instalațiile din casă. Cel mai dificil pas la zugrăvire este reprezentat de cojirea pereților, o operațiune anevoioasă, al cărei timp de execuție depinde de materialul care a fost aplicat înainte pe pereți: var, lavabilă, humă. Urmează apoi aplicarea stratului de glet, prin care sunt nivelați pereții și sunt acoperite imperfecțiunile. Când s-a uscat gletul, se poate începe zugrăvirea propriu-zisă. Așadar, ne putem da seama foarte ușor de ce este preferabil ca vremea să țină cu noi atunci când ne apucăm de zugrăvit și de ce este recomandat ca această lucrare să fie executată pe timpul verii.

Tu câte dintre aceste lucrări ai executat deja și ce altele mai ai în plan? Care dintre ele ți se pare obligatorie în orice locuință?

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:wavebreakmedia