Motivele pot fi variate – de la lipsa planificării bugetului lunar, la cheltuielile neprevăzute, care îți încurcă orice plan. Uneori, chiar dacă ai trecut totul pe o foaie, înainte de a face cumpărăturile, socotelile de acasă nu corespund realității din magazin, sau opțiunile de la fața locului sunt atât de multe și de atrăgătoare încât, pe moment, le vezi ca pe adevărate oportunități.

Dacă îți dorești să împarți câțiva bani și cu pușculița și să ai astfel un buget pentru situațiile imprevizibile sau pentru vacanțe, dar nu știi de unde să începi, ți-am pregătit o listă cu 10 idei care îți vin în ajutor:

 

  • Începe cu informarea. Poți apela la resursele online de educație financiară, care te ajută să construiești un buget și care îți oferă informații despre sistemul bancar și credite.

 

 

  • Realizează, din când în când, cumpărături în gașcă, împreună cu câteva prietene apropiate, cu care împarți și cheltuiala – de la proviziile de legume și fructe, direct de la producători, la piese vestimentare pe care vi le puteți împrumuta cu diferite ocazii. Asta, desigur, doar dacă aveți preferințe comune și mărimi apropiate și dacă ideea împrumutului este văzută cu ochi buni de fiecare dintre voi.

 

 

  • Împrumutul poate fi o idee bună atunci când îți dorești să pui bani deoparte, pentru diverse proiecte. Poți alege varianta la domiciliu, acordată în 24 de ore, care te ajută să planifici rapid următoarea vacanță, dar îți creează și o disciplină și o mai mare responsabilitate față de modul în care cheltuiești banii.

 

 

  • Colindă târgurile vintage organizate periodic sau în weekenduri, atunci când ești în căutare de produse decorative pentru casă sau de bijuterii.

 

 

  • Împrietenește-te cu pușculița, chiar dacă sumele pe care le adaugi lunar par  infime. În timp, vei simți din plin avantajele acestei noi deprinderi.

 

 

  • Renunță la abonamentul la sală și creează-ți propriul program de exerciții acasă, inspirându-te din tutorialele existente pe internet. Alternativ, poți încerca alergarea în parc sau mersul pe bicicletă.

 

 

  • Profită de programele happy hour ale restaurantelor și cafenelelor, în pauzele de masă de la birou sau atunci când iei masa în oraș. Oferte similare fac parte și din programul anumitor Spa-uri sau saloane de înfrumusețare.

 

 

  • Renegociază oferta abonamentului la telefon, internet și cablu, dacă, la finalul fiecărei  luni, observi că îți rămâne un număr mare de minute pentru convorbiri sau dacă nu deschizi televizorul prea des.

 

 

  • Păstrează cu grijă articolele de îmbrăcăminte și accesoriile, în așa fel încât să nu fii nevoită să îți înnoiești garderoba prea des. De exemplu, nu agăța gențile în cuier, ci așază-le pe un raft.

 

 

  • Plătește datoriile. Nu doar că vei avea un buget de cheltuieli mult mai bine organizat și la zi, dar vei înlătura astfel și una dintre principalele surse de stres.

 

Sursa foto: StockSnap