Ziua Păcălelilor are o istorie destul de lungă în Occident, deși în România a fost împrumutată abia pe la începutul secolului al XIX-lea.

Pustnici cu simțul umorului

Istoria spune că Sf. Sisoe, prieten bun cu Antonie cel Mare, obișnuia să îl păcălească pe acesta din urmă făcându-i tot felul de farse în care se folosea de teama lui față de diavoli.

O altă poveste care vine tot din Evul Mediu spune că Ziua Păcălelilor ar fi fost legată de un pustnic pe nume Fesbuchie care îi păcălea pe credincioși… mergând pe apă ca Iisus.

Pustnicul cu pricina montase niște bușteni pe fundul unui lac nu foarte adânc și, de cum ajungeau pelerinii pe lângă chilia lui, îi păcălea zdravăn mergând pe apele lacului precum Mântuitorul pe apele mării.

Ce însemna pe vremuri 1 Aprilie

Până în anul 1564, în Europa ziua de 1 aprilie era un fel de Revelion. Era data la care începea un an nou, oamenii petreceau, dansau, țineau mese întinse, își făceau tot felul de glume și de farse și își dădeau cadouri.

Din 1564, regele Franței Carol al IX-lea, a stabilit data de 1 ianuarie drept prima zi a noului an, astfel că de 1 aprilie oamenii au păstrat doar tradiția de a mai face glume și farse pe seama prietenilor mai creduli.

Cert este că Ziua Păcălelilor este cunoscută în Europa de prin secolul al XVI-lea, iar în secolul al XIX-lea începe să prindă teren și pe la noi.

Tradiții și superstiții legate de Ziua Păcălelilor

O veche credință spune că cine este născut de 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor este un om norocos și are parte de o viață cu multe bucurii și realizări.

Dacă o fată reușește să te păcălească bine de tot de 1 aprilie, fără ca tu să îți dai seama că pune la cale vreo farsă, atunci ar fi bine să te căsătorești cu ea.

Glumele și farsele de 1 aprilie trebuie făcute până la ora prânzului, ca să fie primite, altfel se vor întoarce împotriva ta sub formă de ghinion.

Dacă ești păcălit în dimineața zilei de 1 aprilie, trebuie să răspunzi și tu cu o farsă bună sau cu o glumă, altfel te urmărește ghinionul.

Cine se căsătorește de Ziua Păcălelilor, va fi condus mereu de partenera sa.

Copiii născuți de 1 aprilie, vor avea mare noroc în viață, dar vor avea ghinion la jocurile de noroc.

Cine nu zâmbește sau nu râde la gluma care i se face de 1 aprilie, va avea parte numai de ghinioane în anul respectiv.

foto: Shutterstock