Deși umbrită de doliu pentru cei și-au dat viața pentru țară, Ziua Națională este o sărbătoare. Ziua Națională este comemorarea marelui vis al României Mari și al Unirii. Este și va rămâne un moment solemn, încărcat de semnificații. Mai mult decât atât, este încă un prilej pentru românii de pretutindeni să se prindă în Hora Unirii și să cinstească evenimentul cu bucate și băuturi tradiționale.

Și Biserica sărbătorește Ziua Națională

Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, în data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în catedralele și bisericile din ţară şi din străinătate, în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă, se oficiază slujba specială „Te Deum”, în cadrul căreia sunt pomeniți eroii neamului, datorită cărora a fost posibilă unitatea naţională din 1918. Și militarii români aflaţi în misiune organizează manifestări dedicate Zilei Naţionale. Drapelul este înălțat pretutindeni, în vreme ce toți românii sărbătoresc, după ce asistă la tradiționala paradă militară.

Fasolea cu ciolan, sarmalele, palinca, țuica și vinul fiert fac parte deja din meniul tradițional al Zilei Naționale. Alături de micii care sfârâie pe grătarele încinse. Totuși, preoţii ne sfătuisec să celebrăm această mare zi prin închinare şi rugăciune. Mai ales că ne aflăm în plin post al Crăciunului. Și avem dezlegare doar la untdelemn și vin. Dar îndemnul la cumpătare vine și din faptul că trebuie să respectăm mesajul sfânt al Marii Uniri. Nu este un moment în care să ne îmbătăm mintea decât cu fericirea de a fi o națiune unită, liberă. Și asta numai datorită celor care s-au jertfit pentru ca aceste idealuri de atunci să devină realitate.

Sursa foto: Shutterstock