De 8 martie, obișnuim să ne felicităm mamele. Și transformăm sărbătoarea într-una dedicată celor care au copii. Totuși, această dată marchează Ziua Internațională a Femeii. Pe de altă parte, 9 martie este o zi specială. În care bărbaţii sunt în centrul atenţiei. Căci e ziua lor şi au “dezlegare” pentru o chefuială pe cinste.

Ziua Femeii și Ziua Bărbatului

Ca să nu mai existe confuzii, data de 8 martie este Ziua femeii. Le este dedicată tuturor reprezentantelor sexului frumos. Indiferent dacă sunt mame sau nu. Oficial, prin lege, în România, Ziua Mamei se celebrează cu fastul cuvenit în fiecare primă duminică din luna mai. Iar în duminica următoare, e rândul Tatălui să petreacă (a nu se confunda cu Ziua Bărbatului, din 19 noiembrie!). Cât despre data de 9 martie, pe lângă faptul că este o zi sfântă, potrivit calendarului creştin, la noi, românii, a dat naştere mai multor obiceiuri frumoase.

E un moment deosebit al anului, în care li se aduc ofrande celor 40 de sfinți uciși la Sevasta, cunoscuți și sub numele de Mucenici. Iar acestea constau în consumul a 40 de pahare cu vin și a preparatelor tradiționale caracteristice sărbătorii, colaci copți sau fierți, în forma cifrei 8, sugerând silueta umană, numiți simbolic, în funcție de regiune, mucenici, sfinţişori, bradoşi sau boboneţi.

Învață și tu una dintre aceste poezii despre mama!

Ce se face de Mucenici

Ca să-ţi meargă bine tot anul, lasă-ţi barbatul să se îmbete bine în ziua de „Măcinici”. Conform tradiţiei, trebuie să dea pe gât 40 de pahare cu vin sau, dacă-l ţine, cu ţuică, ca „să fie sănătos şi să nu se lipească bolile” de el. Pentru cei sau cele care nu pot să bea cele 40 de pahare obligatorii, e bine ca măcar să guste vin în aceasta zi sau să fie stropit cu vin.

Acest ritual înseamnă însănătoşirea sângelui şi multă putere de muncă peste an. În Bucovina, se obişnuieste ca oamenii să bată câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta sau chiar câte 40 de matanii pentru fiecare sfânt, pentru a dobândi mulţi ani sănătoşi. Se mai spune că aşa cum e vremea de Mucenici, aşa va fi toată primăvara. Dacă în această zi e îngheţ şi frig afară, e semn că iarna va continua până la Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie. De-acum încep să se întoarcă și berzele.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi și cele mai frumoase mesaje de 8 martie pe care le poți trimite mamei, soției sau iubitei