Data de 28 martie este cunoscută în popor sub denumirea de „Sulița pe cer”. Denumirea vine de la străvechea unitate de măsură a timpului zilei, care ar putea fi echivalată, în zilele noastre, cu o jumătate de oră. Aceasta estimează urcarea și coborârea soarelui pe cer, de unde și numele de suliță. Se aprecia atunci că zilele de vară ar fi avut 18 sulițe, 9 de la răsărit până la miezul zilei și 9 până la apus.

Ziua Brândușei e de legendă

La 30 martie, este Ziua Brândușei. Despre ea se spune că nu ar fi o simplă floare. Legenda zice că ar fi vorba despre două surori frumoase. Acestea au fost alungate din casă de mama vitregă, una primăvara devreme, alta toamna târziu. Și Dumnezeu le-a preschimbat în flori. Potrivit altei legende, se crede că au umblat mult prin pădure, plângând și jelind. Dar au fost auzite de doamna Toamnă, care le-a preschimbat în branduse. Una avea să înflorească primăvara, cealaltă, toamna. De atunci ele se caută mereu, neîntâlnindu-se.

Dar cea mai drăguță dintre povești este legată de numele Sfântului Valentin. De aici a și căpătat brândușa numele de floare a iubirii. Se spune că Sfântul Valentin, pe când era în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica oarbă a unui gardian. Și i-a trimis fetei o brândușă, care a vindecat-o de orbire.

De aceea se și ține în popor Ziua Brândușei. Căci se crede în puterile vindecătoare și magice ale acestei flori. Se mai consideră că brândușa de primăvară e floarea viilor, iar cea de toamnă e a morților. Iar cine poate să strângă aceste flori minunate, atât primăvara, cât și toamna, să le împreuneze într-o cunună, apoi să o arunce pe un râu, va fi iertat de păcate în fața lui Dumnezeu.

Sursa foto: 123rf.com