Împăcarea este cuvântul de ordine. Regretele sincere exprimate în această zi răscumpără păcatele omului în fața lui Dumnezeu. Ziua Răscumpărării este sfântă, mai ales pentru că acum, mai mult ca oricând, Dumnezeu ascultă rugile evreilor. De aceea, întreaga zi se petrece în Sinagogă, rostind rugăciuni, uitând de tot ce este material. Mozaicii se dedică în totalitate spiritului, se înalță sufletește, se purifică. Este o zi de post, de abstinență, în care sunt interzise cu desăvârșire mâncarea, băutura, spălatul, parfumatul, machiajul, purtarea obiectelor vestimentare din piele, precum și relațiile sexuale. Trebuie să se ceară și să se primească iertare de la toți cunoscuții.

Ce înseamnă Yom Kippur

Yom Kippur este cea mai sfântă zi a anului evreiesc. Desi Dumnezeu este intotdeauna receptiv la plangerile poporului sau, se spune ca in aceasta zi Dumnezeu face un efort deosebit sa asculte rugaciunile evreilor si sa faca un pas mai aproape de poporul Lui. Aceasta zi a fost demarcata special pentru cainta si, in sfarsit, in aceasta zi, se inchide cartea care reprezinta judecata pentru trecutul nostru, cu consecinte pozitive sau negative pentru viitor. Aproape intreaga zi se petrece in sinagoga, unde se recita multe rugaciuni care amintesc de mila lui Dumnezeu, de dragostea lui pentru poporul evreu si care ofera cuvinte prin care ne confesam pacatele lui Dumnezeu. Ziua se petrece in abstinenta de la tot ce este material si este devotata spiritului. Obiceiurile si rugaciunile sunt discutate mai jos.

Și copiii țin post

Yom Kippur este singura zi de post la care obliga Torah evreii. Este interzis sa se bea lichide, sa se faca baie, sa se intretina relatii sexuale sau sa se poarte pantofi de piele. O persoana care mananca de Yom Kippur este considerata a se fi distantat de legatura sa cu poporul evreu. Copiii trebuie sa fie invatati despre post. Si isi petrec seara fara sa bea sau sa manance. Fetele de 12 ani si baietii de 13 ani sunt responsabili de indeplinirea poruncilor si sunt in consecinta obligati sa posteasca. Oamenii a caror sanatate ar putea fi pusa in pericol daca postesc sunt scutiti de post. Inclusiv femeile care au nascut de curand. Scopul acestor restrictii nu este sa intristeze ci sa inalte.

Ultima masa inainte de sarbatoare se numeste „Seudah Hamafseket” (lit. masa de incheiere), la care se servesc mancaruri usoare. Aceasta masa are o foarte mare importanță. Cărțile sfinte spun că cel care ia parte la această masă este considerat a fi postit două zile. Exista multe motive pentru acest lucru. Mai intai, pentru ca Yom Kippur este o sarbatoare. Iar sarbatorile sunt insotite de mese festive. Deoarece nu se poate lua o masă festivă în ziua Yom Kippur, se ține în ziua dinainte. Un alt motiv este pregătirea corespunzătoare pentru post. În ciuda faptului că este o zi de post, Yom Kippur nu este o zi tristă.

Sursa foto: 123rf.com