Cuprins
Praznicul Adormirii Maicii Domnului din data de 15 august este o mare sărbătoare creștină, denumită praznic împărătesc. Iar, la opt zile după acest mare praznic, vedem în calendar menționată odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului. În fiecare an, odovania va fi pe data de 23 august, iar anul acesta odovania este într-o zi de vineri și se ține post.
Ce este odovania și de câte ori este pe an
Odovania este de fapt sfârşitul, dezlegarea sau încheierea sărbătoririi unui praznic împărătesc.
Așa cum vedem în calendarul ortodox, odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului este stabilită pe data de 23 august, ca atare Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în biserici timp de opt zile după data de 15 august, iar odovania reprezintă încheierea acestei perioade de sărbătoare.
Începând din secolul al IV-lea, Biserica a stabilit ca praznicele împărăteşti şi praznicele marilor sfinţi să fie sărbătorite într-un chip mai deosebit. De aceea, pentru pregătirea sufletească a credincioşilor, aceste sărbători sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare, numit pre-serbare sau înainte-prăznuire. La fel, după sărbătoarea respectivă, este stabilită o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numită după-serbare sau după-prăznuire.
Ultima zi a după-prăznuire a fost denumită cu un termen slavon odovania (otdania), adică sfârşitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii. În toată perioada pre-serbării şi a după-serbării, pe lângă slujba sfinţilor pomeniţi în zilele respective, se adaugă şi cântări, rugăciuni şi lecturi în legătură cu praznicul respectiv.
Durata acestei perioade de anteprăznuire până la odovanie variază după importanţa şi poziţia pe care o au praznicele în cadrul anului bisericesc. Sărbătoarea Sfintelor Paşti are cea mai mare perioadă de prăznuire prelungită – 38 de zile, şi ţine din Duminica Învierii până miercuri, înainte de Înălţarea Domnului.
Când sunt zile de odovanie în calendar
Toate marile praznice și sărbătorile împărătești sunt urmate de o zi marcată în calendar cu termenul odovanie. Iată odovaniile care sunt notate în timpul unui an bisericesc. Unele dintre ele au date fixe, datorită faptului că și sărbătoare respectivă are dată fixă, altele au date mobile și sunt calculate în funcție de Sărbătoarea Paștelui.
- Odovania praznicului Botezului Domnului
- Odovania praznicului Întâmpinării Domnului
- Odovania praznicului Bunei Vestiri
- Odovania Înjumătățirii Cincizecimii
- Odovania praznicului Învierii Domnului
- Odovania praznicului Înălțării Domnului
- Odovania praznicului Pogorârii Sf. Duh
- Odovania praznicului Schimbării la Față a Domnului
- Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului
- Odovania praznicului Nașterii Maicii Domnului
- Odovania praznicului Înălțării Sfintei Cruci
- Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului
- Odovania praznicului Nașterii Domnului
Ce se face în zilele de odovanie
Așa cum am menționat, odovania marchează perioada în care se sărbătorește în biserică un praznic împărătesc. În ziua odovaniei, la slujbă, se reiau cele mai multe cântări și imnuri dedicate acelui praznic, iar preoții țin o cuvântare deosebită pentru a încheia perioada de după-prăznuire.
În vremurile mai vechi, odovania se ținea la 8 zile după praznic, dar sunt și odovanii care se țin la o zi sau la trei zile după un praznic.
Credincioșii merg la biserică și duc lumânări și flori care sunt sfințite de preoți. De obicei, lumânările sunt puse la mormintele celor dragi sau sunt luate acasă și puse la icoane.
În vremurile vechi, când era zi de odovanie, oamenii se fereau să se certe sau să împrumute bani și încercau să îi ajute pe sărmani cu ceva de mâncare. Ziua de odovanie trebuie să fie o zi a păcii și a iubirii, să facem fapte milostive și să avem grijă de cei neputincioși, așa cum Maica Domnului și sfinții martiri au avut grijă de sufletele sărmane.