La această dată, are loc una dintre marile sărbători religioase ale sârbilor din lumea întreagă, și anume Ziua Sfântului Vid, Svetovid sau Vidovdanul. Este vorba despre tânărul Vitus, unicul fiu al unui senator sicilian, care, în anul 303, a fost torturat și ucis, pentru că s-a declarat ca fiind creștin.

Vidovdan ferește

Vidovdan îi apără pe credincioși de mușcăturile de șerpi și de trăsnete. Astăzi, este venerat de catolici, cu atât mai mult cu cât este considerat protectorul dansatorilor, artiștilor, actorilor, comicilor, dar și al epilepticilor.

Zi istorică

Pentru sârbi, 28 iunie are și o mare însemnătate istorică. În 1389, Serbia a fost ocupată de otomani, în urma primei bătălii din Câmpia Mierlei sau Kosova. În 1448, în același loc, sârbii au luptat împotriva lui Iancu de Hunedoara. În 1914, prinţul moştenitor al Austro-Ungariei a fost ucis la Sarajevo de un extremist sârb, declaşându-se astfel primul război mondial. În 1919 s-a semnat, la Versailles, actul care a pus capăt oficial războiului. În 1921, s-a proclamat Constituţia Vidovdan; în 1989, discursul din Kosova al lui Slobodan Miloşevici a fost începutul sfârşitului federaţiei iugoslave, pentru ca, în 2001, tot pe 28 iunie, acesta să fie arestat şi dus la Haga. Tot pe 28 iunie, în 2006, ultimul stat ieşit din federaţia iugoslavă, Muntenegru, a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Sursa foto: wikimedia.org

Vezi şi Ce înseamnă când visezi șerpi