În Cartea Sfântă, nașterea Fecioarei Maria și copilăria ei sunt descrise în câteva episoade scurte, dar semnificative. În schimb, despre viața Maicii Domnului Biblia ne spune prea puțin. Apostolul Luca este cel care scrie mai multe despre familia Mariei și despre misiunea pe care ea ar fi primit-o de la Dumnezeu chiar de la naștere.

Maria a fost un dar divin pentru părinții ei. Ioachim și Ana se rugau de mulți ani la Dumnezeu să le dea moștenitori și ruga lor a fost ascultată.

Ana a fost binecuvântată și a născut o fiică pe care a botezat-o Maria, Luminătoarea – pentru că aceasta este semnificația numelui Maicii Domnului. Și Ana și Ioachim fuseseră deja anunțați de îngeri că fiica lor era aleasă să aducă pe lume pe Fiul Domnului, iar nașterea ei nu era o întâmplare.

Un destin închinat celor sfinte

Cunoscând misiunea divină pe care o avea Maria, părinții au trimis-o să învețe cele sfinte la Templu încă de la vârsta de 3 ani. Iar copila lor avea să uimească preoții și rabinii cu istețimea ei, cu blândețea și înțelepciunea vorbelor ei. Preoții o onorau și respectau profeția vestită la nașterea Mariei.

La vârsta de 12 ani, când educația tinerei era considerată încheiată, ei au căutat înadins un bărbat în vârstă, care mai fusese căsătorit și care avea copii, pentru a-i fi mai degrabă tutore ocrotitor, decât soț.

Biblia spune că, deși căsătorită cu Iosif, Maria a rămas de-a pururea fecioară pentru a împlini voința Domnului și pentru a aduce pe lume un copil cu darul duhului sfânt.

Viața Maicii Domnului, după împlinirea profeției

Maica Domnului este urmărită, în scrierile sfinte, la Ierusalim, unde îl aduce pe lume pe pruncul Iisus, și apoi, tot în orașul sfânt, 33 de ani mai târziu, când își privește neputincioasă Fiul răstignit pe cruce. În tot acest timp, ea a stat în umbra Fiului, urmându-L peste tot, fiind alături de ucenicii lui cu o vorbă bună și cu un sfat, chiar dacă prezența ei a fost prea puțin menționată în scrierile biblice.

După crucificare și Înălțarea la cer, se cunosc prea puține lucruri despre viața ei. Se crede că ar fi continuat să trăiască în Sion, lângă Ierusalim, și a îndurat cu greu atacurile și jignirile celor care se împotriveau creștinismului.

Sfântul Ioan Evanghelistul este cel care i-a fost sprijin când a rămas singură. Și tot el este cel care a luat-o cu sine în Efes, în Turcia de azi, unde avea misiunea să le vorbească tinerilor despre credința în Dumnezeu.

Miracolele de la Chartres

Printre cele mai importante locuri și obiecte legate de viața Maicii Domnului se numără și cămașa pe care Maria ar fi purtat-o la nașterea lui Iisus. A fost adusă de Carol cel Mare după cruciadele sale la Ierusalim și este adăpostită în catedrala Notre Dame din Chartres, cea mai veche biserică în stil gotic din Franța.

Originile relicvei nu pot fi confirmate prin documente sau dovezi, dar faptele miraculoase care sunt legate de istoria ei reprezintă cel mai bun argument pentru pelerinii care vin să se roage la Chartres.

Se spune despre tunica Maicii Domnului că are puteri protectoare și vindecătoare. Biserica în care a fost depusă a ars de mai multe ori, dar flăcările nu au atins niciodată relicva sfântă.

foto: 123rf.com