Versetele din Biblie conțin numeroase sfaturi despre dragoste, despre familie, despre creșterea copiilor și despre curățenia vieții de zi cu zi. Multe dintre ele pot fi folosite și azi, oricât ar părea de vechi. 

”Fericiți toți cei ce se tem de Domnul și care umblă în căile Lui. Rodul muncii mâinilor tale vei mânca. Fericit ești, bine îți va fi! Femeia ta ca o vie roditoare, în laturile casei tale; fiii tăi ca niște vlăstare tinere de măslin, împrejurul mesei tale. Iată, așa se va binecuvânta omul, cel ce se teme de Domnul. Te va binecuvânta Domnul din Sion și vei vedea bunătățile Israelului în toate zilele vieții tale. Și vei vedea pe fiii fiilor tăi!” (Psalmi 127)

Așa povățuiește unul dintre cei mai frumoși psalmi din Cartea Sfântă, care vorbește despre omul credincios și puternic. Omul care se teme de Dumnezeu și care își învață familia să creadă în puterea Lui va fi binecuvântat.

Soția va fi roditoare ca via, iar fiii, vlăstare viguroase de măslin. Via și măslinul, două plante roditoare, sunt prețuite din vremurile biblice nu doar pentru fructele lor, ci mai ales pentru longevitatea lor. Măslinii trăiesc sute de ani, iar vița de vie bine îngrijită dă roade zeci de ani la rând.

Și în vremurile vechi, și în vremurile noastre, pentru viață lungă se rugau toți oamenii la Dumnezeu, pentru familie, pentru sănătate și pentru copiii lor.

Versetele din Biblie despre generațiile tinere

”În Tine au nădăjduit părinții noștri, nădăjduit-au în tine și i-ai izbăvit pe ei. Către Tine au strigat și s-au mântuit, în Tine au nădăjduit și nu s-au rușinat.” (Psalmii 21.40)

Credința se moștenește și se transmite mai departe, ca un sprijin pentru întreaga familie și pentru generațiile care vin. ”Să iubim, pentru că El ne-a iubit întâi pe noi” (Ioan, 4:19). ”Și el și familia lui se temeau întru Domnul, erau generoși cu sărmanii și se rugau în fiecare zi la Dumnezeu” (Faptele 10:2)

Acestea sunt sfaturile simple pe care Biblia le dă oricărui părinte. Să nu uite de credința părinților lui, să transmită mai departe fiilor săi credința sa și să fie iubitor și generos așa cum a fost Domnul cu toți credincioșii săi.

Pentru că întreaga putere a familiei și credința ei stă de fapt în iubire. Dragostea de familie și de semeni, dacă știi să o sădești în sufletul copiilor tăi, este cea mai mare realizare și cea mai mare comoară a ta.

Sfaturi biblice pentru temelia familiei

”Ajutați-vă unul pe altul și iertați-vă unul pe altul, dacă ați păcătuit față de celălalt. Iertați, așa cum Domnul v-a iertat pe voi!” Așa am auzit adesea de la bunicii care mergeau la biserică și de la părinții care știu să se roage pentru copiii lor. ”Iertați greșiților voștri!” este un îndemn pe cât de simplu, pe atât de profund, care te ajută să ții familia unită, să treci peste greutăți și să păstrezi între copiii tăi iubirea de care vor avea nevoie toată viața.

Despre soție, Biblia spune: ”O casă și o avere sunt moștenite de la părinți, dar o femeie înțeleaptă este un dar de la Dumnezeu” (Pilde, 19:14) O soție înțeleaptă este femeia care prețuiește valorile tradiționale, care își iubește familia și care are o mare putere de sacrificiu. Când ambii soți împlinesc aceleași calități și se potrivesc, nimic nu le poate destrăma familia și dragostea.

”Pornește-ți copiii pe drumul cel drept, și chiar și atunci când vor îmbătrâni, nu se vor abate de la el!” Când părinții sunt un bun exemplu, și copiii vor merge pe calea cea dreaptă și nu o vor părăsi oricât le-ar fi de greu, până la bătrânețe.

”Pedepsește pe feciorul tău cât mai este nădejde (de îndreptare), dar nu ajunge până acolo ca să îl omori”. Această pildă cuprinde o exagerare, tocmai pentru a fi înțeleasă pe deplin. Dacă este nevoie de pedeapsă, aceasta trebuie făcută cu măsură și cu înțelepciune, astfel încât copiii să înțeleagă singuri unde au greșit și cum trebuie să se îndrepte.

sursa foto: 123rf.com