Tradiții moștenite de pe vremea vechilor elini spun că ursitoarele sunt trei surori capricioase care dezleagă firul vieții fiecărui muritor. Cea mai mare dintre ele îi prevede destinul, cea de a doua toarce viața pe fuior, iar a treia decide când vine moartea.

Ingrată misiune aveau ursitoarele și poate cea mai grea dintre toate. Zeii au ales trei surori să se ocupe de viața și destinului fiecărui muritor, căci una singură ar fi căpătat puteri absolute asupra oamenilor de rând și ar fi zădărnicit multe dintre planurile divine.

Ce rol aveau ursitoarele în lumea antică

Legendele spun că ursitoarele erau tot timpul puse pe gâlceavă și se luau la ceartă pentru orice suflet. Prima, cea mai tânără și cea mai frumoasă, îi prezicea destinul. Cea de a doua, mai coaptă și mai înțeleaptă îi torcea firul vieții pe o furcă. Iar cea de a treia, ultima, cea mai în vârstă și cea mai hâdă era chiar Moartea și avea grijă să taie firul vieții așa cum îi fusese predestinat, nelăsându-i bietului muritor nicio șansă.

În mitologia greacă cele trei ursitoare erau numite Moira și toți se temeau de ele. Când se năștea un copil, părinții le ofereau ursitoarelor cele mai bune mâncăruri și băuturi, flori și ofrande frumos mirositoare pentru a le îmbuna. Din legendele grecești, mitul ursitoarelor a fost preluat în mai multe culturi europene, inclusiv la noi.

Cât de bine este să chemi ursitoarele la botez?

Pe vremuri, botezul la țară era simplu și bine ancorat în tradiția creștină. Azi, s-a transformat mai degrabă într-o petrecere cu spectacol. Toată lumea vrea decoruri bogate, buchete mari de flori, lumânări impresionante și mai ales ursitoare.

La biserică, pruncul este închinat la icoana Maicii Domnului și la icoana lui Iisus Hristos, el primind darul binecuvântării de a fi creștinat.

Dar la petrecerea de botez, părinții aduc așa numitele ursitoare, să îl binecuvânteze cu tot felul de daruri, uitând că darul cel mai de preț l-a primit deja. Biserica de altfel nici nu încurajează acest obicei. Dar oamenii cred că ființe imaginare, înrudite cu zânele, vin la patul bebelușului și îi urează cele mai frumoase împliniri în viață.

Darurile pentru ursitoare nu lipseau de lângă copil

În vremuri mai vechi, când nu se făceau petrecerile de botez de azi, se credea că ursitoarele vin în visul mamei, în a treia noapte după ce a născut. De aceea, nașa punea tot felul de daruri pentru ursitoare în camera lăuzei și a doua zi o întreba dacă i-au apărut în vis și ce i-au prevestit pentru copil.

Oricât de frumos ar fi acest obicei, ursitoarele nu îi pot determina destinul micului copilaș, dar nașa crede că este de datoria ei să le cheme pentru a-i oferi copilului protecția unor spirite binevoitoare.