Cuprins
Capul Sf. Ioan Botezătorul a fost salvat de mai multe ori de la distrugere în epoca medievală și a traversat jumătate de Europă pentru a-și găsi, în cele din urmă, lăcaș de cinste în Franța.
Pe data de 24 februarie, creștinii sărbătoresc întâia și a doua aflare a acestei relicve importante din istoria noastră religioasă. Așa cum spune Biblia și multe povești de inspirație religioasă, Sf. Ioan Botezătorul a fost decapitat de Irod, la o petrecere de ziua lui de naștere, în urma presiunilor făcute de Irodiada, soția sa.
Povestea este bine cunoscută. Înfuriat că Sf. Ioan Botezătorul îi critica viața plină de desfrâu (Irod trăia cu propria cumnată) și temându-se că acesta ar putea răscula evreii împotriva lui, Irod a ordonat să fie omorât prin decapitare. În acest fel, el vroia să se asigure că Ioan Botezătorul nu ar putea reînvia după moarte. Din același considerent a dat ordin ca trupul lui să fie îngropat fără cap. Povestea mai spune că Irodiada ar fi dat ordin să fie îngropat capul în grădina palatului ei, cât mai adânc.
Prima și a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul
Prima aflare a cinstitului cap se datorează unei creștine pe nume Ioana, care era căsătorită cu dregătorul lui Irod. Aceasta a aflat unde a fost ascuns capul proorocului, l-a dezgropat și i-a găsit un loc de veci pe muntele Elionului, protejat într-un vas greu de lut.
Mult mai târziu, în anul 453, vasul de lut și craniul proorocului Ioan au fost descoperite în mormintele de pe Elion și aduse la Emesa, cea mai de seamă cetate a Imperiului Roman din Fenicia, aflată pe teritoriul de azi al Siriei. Aceasta a fost a doua aflare a cinstitului cap.
Ulterior, din cauza dezbaterilor aprinse despre icoane și relicve, craniul a fost ascuns la Comane, de unde a fost mai târziu dezgropat și adus la Constantinopole. Aceasta a fost a treia aflare a capului. La Constantinopole, însă, craniul a fost spart și, probabil, împărțit în mai multe fragmente, între diverse biserici creștine. Cruciații au descoperit partea din față a craniului și au recuperat-o de teamă ca acesta să nu fie distrus de păgâni.
Capul Sf. Ioan Botezătorul la Amiens
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/altarul-din-amiens-capul-sf.-ioan-botezatorul.jpg)
altarul din Amiens cu relicva pretioasa
Cruciații au adus craniul în Franța în timpul celei de a patra cruciade, între anii 1202 – 1204. Wallon de Sarton a descoperit craniul sub ruinele unei biserici din Constantinopole, așezat pe un platou de argint, protejat cu o casetă de sticlă. Pe spatele platoului scria în grecește că este craniul marelui prooroc Ioan.
Sarton a fost nevoit să vândă platoul de argint pentru a plăti călătoria către Franța, dar a reușit să ducă cinstitul cap la Amiens.
Cunoscând importanța acestei relicve, episcopul din Amiens a ridicat o catedrală în cinstea ei, unde a fost venerată ani de-a rândul de credincioși. Dar povestea uimitoare a acestei relicve nu s-a oprit aici.
După Revoluția Franceză, toate bunurile bisericii au fost inventariate, iar relicvele au fost confiscate. În anul 1793, reprezentanții Convenției au cerut ca relicva să fie îngropată în cimitir, dar primarul orașului a reușit să o păstreze ascunsă acasă la el, fără să fie profanată. În anul 1816, faimoasa relicvă și-a recăpătat locul în catedrală, iar din anul 1876 a fost pusă pe un platou de argint, așa cum este povestea biblică.
Sărbătorile Sf. Ioan Botezătorul peste an
Biserica Ortodoxă i-a închinat lui Ioan Botezătorul șase sărbători de-a lungul anului.
- Zămislirea pruncului Ioan – 23 septembrie;
- Nașterea lui Ioan Botezătorul – 24 iunie;
- Soborul Sf. Ioan Botezătorul – 7 ianuarie;
- Tăierea capului – 29 august;
- prima și a doua aflare a capului – 24 februarie;
- a treia aflare a capului său – 25 mai.
foto: Shutterstock